Hlavní obsah

Nejlidnatější sídliště ve Frýdku-Místku čekají velké stavební úpravy

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statutární město Frýdek-Místek mění s přispěním Evropské unie podobu nejlidnatějšího sídliště Slezská. Od března do konce srpna bude pokračovat ve 3. etapě revitalizace sídliště, která se dotkne devíti lokalit.

Foto: Jana Matějíková

již zrealizované úpravy - parkoviště na ul. Slezská

Článek

Zahrnovat bude zejména předláždění stávajících a vybudování nových chodníků, rozšíření komunikací pro zajištění bezproblémového průjezdu vozidel hasičů i potřeby parkování a doplnění veřejné zeleně.

Náklady na 3. etapu revitalizace sídliště Slezská činí 50,8 miliónu korun. Téměř 43 milióny z této částky získá město zpět formou dotace z prostředků Evropské unie, z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

„Modernizace sídliště začala v roce 2012. Upraveny byly místní parky, vznikla zde desítka nových dětských a sportovních hřišť i prostor s unikátním jevištěm ve tvaru kobry, které je v České republice jedinečné. Přibyla téměř stovka parkovacích míst i zcela nová příjezdová komunikace v blízkosti křižovatky ulic Slezská a Staroměstská, která výrazně napomáhá plynulosti provozu uvnitř sídliště. Dobudována byla také půlkilometrová cyklostezka vedoucí středem sídliště po ulici Novodvorská. Součástí byla také úprava zeleně, vybudování nového veřejného osvětlení a doplnění městského mobiliáře,“ připomenul primátor Michal Pobucký  s tím, že rekonstrukce sídliště Slezská již spolykala přes 32 miliónů korun, z toho 27,6 miliónu korun bylo hrazeno z evropských dotací.

Největší úpravy v rámci 3. etapy se uskuteční na ulici Novodvorská v úseku od křížení s ulicí J. Čapka po M. Tyrše. Současná obousměrná komunikace bude rozdělena na dva jednosměrné pruhy s parkovacím pruhem uprostřed. Díky tomu vzniknou 3 řady kolmých parkovacích míst o celkové kapacitě 116 stání.

Větší stavební úpravy se dotknou také Pekařské ulice, kde budou chodníky posunuty blíže k domům, čímž vzniknou parkovací zálivy pro podélná stání. V rámci úprav vznikne na sídlišti přes 200 nových parkovacích míst a vysazeny budou desítky nových stromů a keřů. Cílem je zlepšit nepříznivou situaci s parkováním, zajistit průjezdnost vozidel integrovaného záchranného systému a celkově zvýšit komfort bydlení na sídlišti Slezská.

„Obyvatelé sídliště se budou po dobu stavebních úprav potýkat s různými dopravními omezeními, která se dotknou nejen řidičů, ale také chodců, a zvýšena zde bude prašnost i hlučnost. Chtěl bych občany sídliště vyzvat k trpělivosti a ohleduplnosti, odměnou jim bude příjemnější prostředí, které jistě přispěje ke zvýšení kvality jejich života,“ řekl náměstek primátora Karel Deutscher.

Aktuální informace o dopravních omezeních v rámci revitalizace sídliště Slezská budou zveřejněny na webu a facebooku města, ale také v městském zpravodaji.

Reklama

Výběr článků

Načítám