Hlavní obsah

Nejlepší recitátoři z Moravskoslezského kraje předvedli svůj talent na festivalu poezie

Novinky, Lucie Frydrychová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno z krajských kol Wolkrova Prostějova se tradičně uskutečnilo v Karviné. Desítky účastníků se 11. a 12. dubna představily se svými texty v Městském domě kultury.

Foto: Lucie Frydrychová

Wolkerův Prostějov v Karviné

Článek

Od sobotního dopoledne probíhal v Městském domě kultury v Karviné Wolkrův Prostějov. Jedná se o festival poezie, na kterém mohou recitátoři předvést svůj umělecký přednes. Přehlídky se může zúčastnit každý, kdo absolvoval základní školu nebo nižší stupeň gymnázia, tedy starší patnácti let. Recitátor může vystoupit sólově, v souboru nebo s divadlem poezie.

Sóloví recitátoři se dělí do tří věkových kategorií. První kategorie je od 15 do 17 let, druhá kategorie je od 17 do 20 let a třetí kategorie je pro účastníky starší 20 let.

Karvinské krajské kolo začalo v sobotu v 9:30. V první a druhé kategorii se představilo celkem třiatřicet recitátorů, ve třetí kategorii nebyl nikdo. Divadel poezie bylo na letošním ročníku šest. Recitátorské výkony hodnotila pětičlenná porota, ve které zasedali převážně učitelé dramatické výchovy z uměleckých škol, ale také herec a dramaturg.

Hlavní organizátorkou krajského, i předchozího okresního kola Wolkrova Prostějova v Karviné je Lucie Semančíková, která se této úlohy ujala už desátým rokem.

„Na organizaci je nejnáročnější stihnout vše za poměrně krátký čas. Mezi okresním a krajským kolem je jenom čtrnáct dní a během té doby se neustále mění počet účastníků, stále upravuji rozpočet a měním harmonogram,” sdělila Semančíková, která je nejenom organizátorkou, ale také odborným vedením některých recitátorů.

Tato přehlídka poezie není jen o předvedení svých schopností, ale také o získávání dalších. Během víkendu byly na programu workshopy, pod vedením členů poroty, na kterých mohli účastníci zdokonalit své recitátorské umění.

Letošní 58. ročník se dočká svého vítěze na celostátním kole v Prostějově, které se koná od 16. do 20. června.

Přehlídka vznikla v roce 1957 a své jméno dostala podle známého českého básníka Jiřího Wolkera, mezi jehož nejslavnější díla patří například báseň Poštovní schránka a básnické sbírky Host do domu a Těžká hodina. Prostějov je jeho rodným městem, kde strávil část svého života a kde je také pochován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám