Hlavní obsah

Nejlepší knedlík letos uvařil Milan Pešek z Prahy

Novinky, Petr Skála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze opět v první listopadové pondělí se uskutečnila mezinárodní soutěž o nejlepší houskový knedlík. Účastníci soutěže již popáté hnětli, váleli, vařili a pařili knedlíky částečně v kuchyních svých restaurací a finálně v pražském hotelu InterContinental, kde soutěž probíhala.

Foto: Petr Skála

Jana Podaná a Vendula Lapatová z restaurace Lesní zátiší u Vejprnic na Plzeňsku vyhrály soutěž o nejlepší houbovou omáčku.

Článek

Zdánlivě humorné klání bere každý účastník ovšem nesmírně vážně. Soutěž totiž podporuje kvalitu české gastronomie a upozorňuje na jeden ze symbolů národní identity.

Pokud to nevíte, tak knedlík se vařil již vznikem monarchie a rozšířil se i daleko za její hranice. V časech Havlíčka, Palackého i Němcové býval hlavním jídlem, politý sádlem nebo máslem. Servírovali ho tehdy se zelím, kapustou či vajíčky jako přílohu. Čechy jako jediné napadlo vpracovat do těsta na kostičky nakrájenou housku, mnohdy na másle osmaženou. Jednou týdně se ke knedlíkům jako příloha přidávalo maso. S přibývající prosperitou společnosti se ovšem maso časem stalo hlavní složkou na talíři a knedlík přílohou. Knedlík býval hutný a člověka nasytil.  

Letos v porotě byli špičkoví kuchaři, labužník právník, gastronomičtí publicisté, ale i  hospodyně. Souběžně s hlavní soutěží, které se zúčastnilo přes dvacet kuchařů, se  hodnotila také kvalita tentokrát vybrané houbové omáčky.  

A jak soutěž dopadla? Nejdříve se předávaly ceny a diplomy za nejlepší houbovou omáčku, kterou nejlépe připravily Jana Podaná a Vendula Lapatová z restaurace Lesní zátiší, kterou najdete za Plzní u Vejprnic. Na druhém místě se umístila rovněž dvojice Jana Vrbová a Jaroslav Nestr z restarauce hotelu Expo v Praze v Holešovicích a třetí skončil Ondřej Eibl z hotelu Alcron

V hlavní soutěži o Nejlepší knedlík roku 2011 skončil nejlépe Milan Pešek z pražského hotelu President. Na druhém místě se umístily dva týmy a to dvojice kuchařů Zdeněk Sklenář a Martin Svátek z Hotelu Nautilus z Tábora a mladí kuchaři učňovského střediska z InterContinentalu Praha. Třetí skončil nepřehlédnutelný, 203 cm měřící Jaroslav Zelenka z restaurace Billa u Říčan.

Vítěz Milan Pešek po předání diplomu přiznal, že se do soutěže přihlásil až na poslední chvíli a na knedlíky zadělal brzo ráno v den soutěže. "Výhodou bylo, že to mám do dějiště soutěže skutečně jen přes ulici," dodal vítěz soutěže.   

Nebyla náhoda, že letošní soutěžení opět podporovala Agentura CzechTourism a téměř všichni účastníci jsou členy Asociace hotelů a restaurací České republiky nebo obdobné národní asociace kuchařů a cukrářů.  

Prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky a člen poroty Václav Stárek přiznal, že ochutnat více než dvacet vzorků je hodně náročné. Potěšující ale je, že je o soutěž zájem mezi kuchaři prakticky z celé republiky. "V mnohých kancelářích hotelů a restaurací bude na stěnách vystaveno zase o něco více diplomů, kterých si jejich držitelé považují," dodal Václav Stárek.

Reklama

Výběr článků

Načítám