Hlavní obsah

Nejkrásnější obrazy z městských sbírek budou k vidění na zámku v Litomyšli

Novinky, Zdeňka Kalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 10. května budou v obrazárně na zámku v Litomyšli vystavena nejkrásnější díla z litomyšlských městských sbírek.

Foto: Zdeňka Kalová

Josef Voleský, Půlakt, před 1925, olej na plátně (detail)

Článek

Litomyšlská galerie, založená v roce 1925, dokázala během své existence shromáždit více než 2000 uměleckých děl. Mnohá lze zařadit mezi špičky českého výtvarného umění, a právě tato díla J. Čapka, O. Kubína, F. Tichého, E. Filly, J. Zrzavého, J. Lady, V. Preissiga, J. Váchala a dalších budou poprvé souborně vystavena v nové expozici.

Expozice s podtitulem To nejlepší z depozitáře Městské galerie Litomyšl představí i práce umělců bytostně spjatých s Litomyšlí a jejím okolí, kteří však patří k umělcům celonárodního významu, jakou jsou J. Mařák, A. Dvořák, M. Švabinský, J. Matička, B. Kopecký, L. Jandová.

Autoři expozice ale také vzdávají dík nejvýznamnějším mecenášům galerie. Výstava tak návštěvníkovi umožní zhlédnout průřez dějinami českého umění 19. a 20. století, a to díky sbírce, která svou kvalitou dalece přesahuje hranice východních Čech.

Výstavu pořádá Městská galerie Litomyšl v obrazárně na Státním zámku Litomyšl a bude přístupná od 10. května do 30. září, vždy od úterý do neděle od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám