Hlavní obsah

Nedělní historická módní přehlídka v secesních Luhačovicích

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ta pravá atmosféra začátku minulého století ovládne již tuto neděli lázeňské náměstí v Luhačovicích. Místní okrašlovací spolek s Muzeem luhačovického Zálesí totiž připravili bohatý program k oslavám 130. výročí narození operní divy, básnířky a spisovatelky Marie Calmy Veselé.

Foto: Archív spolku

Slečna z okrašlovacího spolku Calma z Luhačovic

Článek

Calma, jejíž jméno hrdě nosí Luhačovický okrašlovací spolek, byla druhou manželkou zakladatele moderních lázní dr. Františka Veselého. Byla to inspirativní a na svou dobu velmi pokroková žena, jejíž bohaté dílo je dnes téměř zapomenuto.

„Okrašlovací spolek i muzeum si ovšem myslí, že stojí za připomenutí a že má co dát i dnešnímu publiku. Oslavy začnou v sobotu 3. září koncertem známých operních árií s názvem Nad hnízdy lidskými jsem zpívala v 19.30 hodin v Lázeňském divadle.

Divácky nejatraktivnější bude určitě nedělní program na kolonádě, určený široké veřejnosti – Kolonáda s Calmou. Od 15 hodin zde bude na programu kolonádní koncert s historickou módní přehlídkou. Poté bude následovat happening propagující verše Marie Calmy Veselé a oslava jejích 130. narozenin se členy okrašlovacího spolku – piknik se šampaňským před vilkou Lipovou,“ popsala za organizátory Blanka Petráková z Muzea luhačovického Zálesí s tím, že při deštivém počasí se celý program přesouvá do sálu Společenského domu.

Třetí, komornější akcí pak bude komponovaný pořad ve čtvrtek 8. září od 19 hodin v prostorách Muzea luhačovického Zálesí: Pro slávu svou jsem nepsala. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám