Hlavní obsah

Nechte se fascinovat světem, přijďte na přednášky ostravské Přírodovědecké fakulty

Novinky, Beáta Kapošváry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Týden vědy a techniky je největší vědecký festival v České republice. Letos se uskuteční ve dnech od 1. do 15. listopadu s podtitulem FASCINACE SVĚTEM. Je určen jak široké veřejnosti, tak studentům středních škol, kterým festival každý rok umožňuje dozvědět se víc o světě vědy.

Foto: Beáta Sklářová

Rovnokřídlí České republiky.

Článek

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity připravila do programu tohoto festivalu několik speciálních přednášek.

V úterý 5. listopadu v 15 hodin se bude konat na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity v učebně M110 v budově na Chittussiho 10 přednáška Rovnokřídlí České republiky. Přednáší dr. Petr Kočárek z katedry biologie a ekologie. Rovnokřídlý hmyz, do kterého řadíme kobylky, cvrčky, koníky a saranče, potkáváme běžně při brouzdání po loukách, kde skáčou všude kolem. Víte, že se u nás rovnokřídlých vyskytuje 96 druhů a že 74 z nich vydává zvuky?

Poutavá a barevná přednáška Národy v Oceánii na prahu 21. století se bude konat 12. listopadu v 16.30 hodin v ostravském kulturně-literárním centru Academia na ulici Zámecká 2. Přednáší prof. Vladimír Baar z katedry sociální geografie a regionálního rozvoje. 

Pro milovníky geografie, ochrany životního prostředí a výzkumů v těchto oblastech je určen cyklus přednášek s názvem Krása i hrozby naší krajiny aneb Jak vše moderně zkoumat.

Tento cyklus přednášek vědeckých pracovníků katedry fyzické geografie a geoekologie a vědce z katedry biologie a ekologie bude realizován 14. listopadu od 9.00 do 15.00 hodin v učebnách Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity v budově na Chittussiho 10.

Dozvíte se informace o nebezpečí i kráse sesuvů, o moderním výzkumu nejen beskydského podzemí, můžete diskutovat nad otázkou, proč si ničíme beskydské řeky, zda dokážeme žít s povodněmi, které tu vždy byly, jsou a budou, hledat tajemství letokruhů stromů a zjistit, co nám stromy říkají o vývoji krajiny, dozvědět se informace o paradoxech života ve vodách krajiny zasažené hornickou činností, nebo zjistit, jaké jsou poslední novinky v oblasti globálních polohových a navigačních systémů.

Ti, kdo mají zájem o fuzzy řízení nebo chtějí vědět něco o laboratoři inteligentních domů, mohou navštívit 14. listopadu akci pořádanou ve spolupráci katedry informatiky a počítačů a Ústavu pro výzkum a aplikace fuzzy modelování, která proběhne na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity v budově na ulici 30. dubna 22. Jde o dvě přednášky prof. Radima Farany, z nichž první začíná ve 12 hodin a druhá ve 13 hodin, obě v učebně C610.

Poslední přednáška v rámci tohoto festivalu s názvem Operační výzkum v denním životě se bude konat 14. listopadu v 16.30 hodin v ostravském kulturně -literárním centru Academia na ulici Zámecká 2. Přednáší dr. David Bartl z katedry matematiky a dozvíte se, jak souvisí každodenní život s matematikou. V přednášce uvede příklady několika denních činností, jejichž provádění lze metodami operačního výzkumu zlepšit. Zmíněny budou také úlohy takzvané "lineární optimalizace" a jejich uplatnění při zefektivnění výrobního programu. 

Související témata:

Výběr článků

Načítám