Hlavní obsah

Názor občanů má přednost, říká zastupitel a bývalý starosta Příbrami Josef Řihák

Novinky, Tomáš Vašíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před týdnem jednalo zastupitelstvo města Příbrami. Ačkoliv v programu bylo jen několik bodů, jednání se protáhlo na zhruba pět hodin. Hlavními tématy byla bezpečnost ve městě a kácení stromů v ulici 28. října. To nakonec neproběhne. Na otázky odpověděl zastupitel Příbrami MVDr. Josef Řihák (ČSSD).

Foto: archiv J. Řiháka

Hejtman Středočeského kraje se o Příbram stále zajímá i jako zastupitel. Jak říká, nechce přijít o kontakt s městem, kde byl šest let starostou.

Článek

Na váš návrh byl doplněn program jednání zastupitelstva o téma bezpečnosti ve městě. Proč?

Týden před jednáním městského zastupitelstva v Příbrami řešil otázku bezpečnosti ve městě klub zastupitelů za ČSSD. Dospěli jsme k závěru, že bezpečností situace je tak důležitým a naléhavým tématem, že ji navrhneme do programu. Není důvod čekat, bezpečnost patří mezi priority, které se musí řešit co nejrychleji.

Jaké jsou výsledky jednání zastupitelstva města směrem k bezpečnosti?  

Zastupitelstvo je nejvyšším orgánem města a jsem rád, že příslušná usnesení byla přijata. Velitelka městské policie musí vypracovat novou koncepci práce strážníků, v ulicích musí být strážníky více vidět. Opět by se v příbramských ulicích měly objevit hlídky se služebními psy a určitě by se rovněž měly obnovit společné pochůzky státní a městské policie. Bude uspořádána také anketa mezi občany, která se bude týkat právě bezpečnosti.

Jak osobně hodnotíte současnou bezpečnostní situaci v Příbrami?

Chápu pocit mnoha lidí, kteří mají obavy, že bezpečnostní situace ve městě není dobrá. Rozumím jejich zneklidnění. Statisticky kriminalita klesá, ale vedení města musí zajistit i subjektivní pocit bezpečí. Toho by se mělo docílit právě posílením hlídkové služby. Zejména na místech, která jsou mezi veřejností často zmiňována jako riziková – např. náměstí 17. listopadu, Křižák či okolí ubytoven firmy Stavus. Samozřejmě vidím určité nedostatky u městské policie. Ale věc se řeší a věřím, že situace se zlepší.  

Na 15. února je do Příbrami svoláno shromáždění. Organizátory jsou lidé z okruhu pravicových extremistů. Může být akce bezpečnostní rizikem?

Tady město naráží na nedokonalou legislativu, kdy podobnou akci stačí správně nahlásit a nelze ji prakticky zakázat. V případě porušení zákona bude ovšem akce rozpuštěna a ukončena na místě. Podobná shromáždění nic nevyřeší a určitě se jedná o bezpečnostní riziko. Jsem přesvědčen, že policie i strážníci udělají maximum, aby se akce nezvrhla v násilnosti. Každopádně prosím obyvatele Příbrami, aby se této akce neúčastnili a nepodporovali tím extrémisty.  

Při jednání zastupitelstva byla řešena také problematika kácení stromů v ulici 28. října. Lze konstatovat, že se kácet v této ulici nebude?   

I mě samotného překvapila informace o kácení lip v ulici 28. října. Zastupitelstvo zcela jasně toto kácení zastavilo. Není přece možné na základě jednoho krátkého posudku pokácet několik desítek stromů. Ještě za mého starostování byla provedena anketa, kde lidé kácení odmítli, a to má pro mě i většinu zastupitelstva větší hodnotu, než dva odstavce posudku, který kácení podporuje. Sledujeme i reakce občanů na sociální síti a tam jsme také zaznamenali odpor proti kácení. Názor občanů je přednější.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám