Hlavní obsah

Návštěvnost science center překonala prognózy

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Science centra jsou významná, vysoce atraktivní centra popularizace, propagace a medializace vědy a techniky, která nabízejí bádání a objevování přírodních a technických znalostí zážitkovou formou. Jsou určena jak pro nejširší veřejnost, tak pro odborníky.

Foto: Techmania Science Center

Česká asociace science center v současnosti zahrnuje osm center rozmístěných po celé České republice včetně plzeňské Techmanie.

Článek

Přestože centra jsou stále novými institucemi na poli popularizace vědy, již si v mnohých regionech našla své místo v nabídce kulturních a společenských programů.

„Zatímco v roce 2015 navštívil centra necelý 1 milión návštěvníků, roku 2016 prošlo centry 1 631 311 návštěvníků, což je více než jsme odhadovali. Z tohoto počtu bylo více jak 300 000 školních skupin, které zde buď pravidelně či jednorázově nacházejí doplnění nebo upřesnění studovaných témat,” uvedla Blanka M. Remešová z České asociace science center.

Science centra tím, jak přibližují vědu už malým a velmi malým dětem, příznivě napomáhají všeobecnému rozvoji dětí a mládeže. Mimoto plní tato centra úlohu, kterou nikdy nemohou zastat televize ani internet, jde především o dotyk a interaktivitu, srozumitelnost exponátů. V České republice se tato oblast velmi dlouho podceňovala, ale nyní již svět doháníme mílovými kroky. Zdá se, že do rodinného programu na volné chvíle, řadí návštěvu science center více a více lidí.

Česká asociace science center v současnosti zahrnuje osm center rozmístěných po celé České republice, konkrétně: Techmanie Science Center, Plzeň, iQlandie science center Liberec, VIDA! Science centrum, Brno, Svět techniky Ostrava, Planetárium Ostrava, Hvězdárna a planetárium Brno, Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové, Pevnost poznání, Olomouc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám