Hlavní obsah

Návštěvníci zámku Úsov prožijí odpoledne jako ve středověku

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rytířskou hru kvintánu, šermířský souboj, přetahovanou, střelbu z kuše i praku si vyzkoušejí návštěvníci Středověkého odpoledne na zámku Úsov v sobotu 21. června od 13 hodin. Prohlédnou si mohou také lovecko-lesnické muzeum i novou pohádkovou výstavu.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk

Středověké odpoledne se odehraje v sobotu 21. června od 13 hodin.

Článek

„Středověké atrakce na nádvoří lze navštívit až do 17.30 hodin. Kdo se rozhodne pro prohlídku celého zámku, bude mile překvapen. Čeká na něj nově předělaná úvodní část expozice, která se zabývá historií hradu a zámku. K vidění jsou nejen atraktivní dobové kopie zbraní, ale také originální středověké hákovnice, meče a kopí,“ uvedla Miluše Berková, mluvčí Vlastivědného muzea v Šumperku.

Výstava zavede do klasických českých pohádek

Ve třetím patře zámku je velká pohádková výstava. Návštěvníci nahlédnou do pohádek Sedmero krkavců, Čertův švagr, Jak zvířátka stavěla domeček nebo O princezně a drakovi.

„Ocitnou se v Perníkové chaloupce, potkají Šípkovou Růženku, Červenou karkulku, Budulínka, Smolíčka pacholíčka nebo Ošklivé káčátko. Seznámí se s mnohdy už pozapomenutými pohádkami, ale také se zajímavými muzejními exponáty,“ objasnila Berková.

Milovníci pohádek a bubáků se mohou bát také ve Strašidelném labyrintu ve sklepení Vlašimského paláce. O patro výš naleznou Hádanky a hlavolamy pánů z Vlašimi. Děti i dospělé potěší malá zoo na nádvoří s kamerunskými ovcemi, pávy a göttingenským prasátkem.

Lovecko-lesnické muzeum

Úsov patří mezi nejstarší hrady na Moravě a jako jeden z mála v českých zemích byl postaven ve stylu francouzského kastelu. Jak vypadal ve 13. století, připomíná vystavený model původního gotického hradu. Turisty však Úsov láká především tím, že je tam lovecko-lesnické muzeum, jediné svého druhu ve střední Evropě.

„Stálá expozice představuje historii Úsova, ale zejména unikátní sbírku trofejí africké i evropské zvěře,“ láká Berková a zve také na procházku po hradbách, odkud je nádherný výhled do kraje.

V zámeckých komnatách jsou vystaveny přírodovědné sbírky Lichtenštejnů z přelomu 19. a 20. století. Návštěvníci obdivují preparáty vlka, medvědů, srnců, kamzíků, divokých prasat, lišek, koroptví, bažantů, kachen, hus a dalších středoevropských savců i ptáků. V expozici africké zvěře naleznou lva, hlavy gazel, antilop, zeber a žirafy i celý sál kozorožců. Expozice zavede také do říše hmyzu.

Sbírka pytláckých zbraní

Na zámku nechybí ani zbrojnice s ojedinělou sbírkou pytláckých zbraní, které zabavili hajní na lichtenštejnském panství. Mezi unikáty patří také knihovna dřevin, tedy kolekce krabiček ve tvaru knih s plody a listy různých druhů stromů nebo keřů. Jediným zařízeným pokojem v expozici je sál vybavený nábytkem z kořenů stromů. Ve sbírkách se nacházejí přes čtyři tisíce kusů přírodnin, z toho na sedm stovek rohů a parohů.

„V nejvyšším patře zámku mohou milovníci výtvarného umění navštívit stálou galerii obrazů Lubomíra Bartoše, rodáka z Klopiny u Úsova. Vystaveny jsou především krajinomalby, ale také zátiší a portréty,“ uvedla Berková.

Vstupné na nádvoří, kde se Středověké odpoledne v sobotu 21. června od 13 hodin odehraje, stojí 45 korun. Cena vstupenky do zámku je 90 Kč, dětská vyjde na polovinu. Návštěvníci s platnou vstupenkou do zámku se na nádvoří dostanou zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám