Hlavní obsah

Národní cenu Gloria Musaealis získala expozice o Baťovi

Novinky, Barbora Janečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejlepší muzejní výstavu v ČR najdete v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Rozhodla o tom odborná porota národní soutěže Gloria Musaealis, která udělila v konkurenci 39 jedinečných výstav v českých a moravských muzeích v roce 2013 prvenství expozici Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost.

Foto: Barbora Janečková

Vítězná výprava ze Zlína převzala ocenění Gloria musaealis v Praze

Článek

Zlínskou převahu ve 12. ročníku celostátní soutěže potvrdilo i II. místo v kategorii Muzejní počin 2013 pro 14│15 BAŤŮV INSTITUT, který sdružuje kromě muzea i krajskou galerii a knihovnu.

„Tento mimořádný úspěch vnímám jako velký závazek do budoucna. Srdečně děkuji všem pracovníkům, kteří se na přípravě exkluzivní výstavy podíleli,“ uvedl ředitel MJVM Pavel Hrubec po převzetí sošky pro vítěze na slavnostním vyhlášení výsledků prestižní soutěže v Praze.

Expozice doplněná řadou interaktivních prvků mapuje dějiny baťovského koncernu od založení firmy až do roku 1945, historii obuvnictví, vývoj filmového průmyslu ve Zlíně a zahrnuje i část věnovanou modernímu cestovatelství. Otevřena byla 1. května 2013. Od té doby patří k nejoblíbenějším expozicím u návštěvníků muzea napříč věkovými skupinami.

„Mám pocit velkého zadostiučinění,“ shrnula své dojmy jedna z kurátorek výstavy Hana Kuslová. Podle ní se finální práce na výstavě překrývaly s náročným stěhováním jednotlivých pracovišť MJVM do nových prostor v továrním areálu Zlína. Přesto se tvůrcům expozice podařilo dovést několikaletou přípravu do konce včas a na takové úrovni, že neunikla pozornosti expertů v rámci národní soutěže muzeí.

„Posuzovala se nejen výstava jako taková, ale svou roli sehrály i pozitivní ohlasy návštěvníků a hodnocení v médiích,“ zdůraznila Hana Kuslová.

Poděkování za skvěle odvedenou práci patří kromě Hany Kuslové i dalším kurátorům výstavy: Yvoně Činčové, Magdaleně Preiningerové, Miroslavě Štýbrové a Karlu Pavlištíkovi. Architektonické řešení navrhli Petr Všetečka a Karel Menšík ze společnosti TRANSAT architekti. Výtvarné řešení zpracoval Zdeněk Macháček ze Studia 6.15. Autorem úvodní multiprojekce je Tomáš Luňák. Ředitelem muzea byl v době realizace vítězné expozice Antonín Sobek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám