Hlavní obsah

Napoleonské hry opět na Zámku Slavkov-Austerlitz

Novinky, Šárka Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napoleonské hry jsou znovu obnovenou tradicí z období první republiky, kdy si obyvatelé připomínali události z roku 1805 a Napoleonův pobyt ve městě. Den plný historie, vojáků v dobových replikách, jezdců na koních, krásných dám a pánů vás 11. srpna vtáhne zpět do roku 1809, do doby empíru.

Foto: Šárka Fialová

Obrazy z historie

Článek

V napoleonské Francii byl 15. srpen každoročně slaven jako státní svátek, protože to byl den narozenin císaře. V roce 1809 ve slavkovském regionu byla dislokována francouzská armáda a tato zde slavila čtyřicáté narozeniny císaře. Obecně slavila samozřejmě i ukončení bojů, celé války a očekávaného návratu domů. To byl pro prosté vojáky i důstojníky hlavní důvod oslavy v jejich srdcích a pocitech.

Na zámku ve Slavkově u Brna pobýval i císař Napoleon, který vykonal na slavkovském bojišti vojenskou přehlídku. Není vůbec, ale vůbec vyloučeno, že se zde při průjezdu Moravou do Vídně mihla, zastavila nebo byla potkána pod určitou režií císařského protokolu i Marie Walewská. 

Polonéza mezi bajonety

Již v průběhu 16. století byly v tehdejším polském království zaznamenány skutečnosti o jednom národním tanci, jehož názvem se postupně v průběhu věků stal i název země původu - polonéza. Byl to v prvopočátku tanec nižších šlechtických vrstev.

Tanec pozvolna pronikal i do vyšších kruhů a postupně až do kruhů dvorních plesů. Byl to tanec zahajující. A mohl trvat celé dlouhé minuty. Vpředu kráčející páry se na konci sálu v protisměru otáčely a na dalším konci sálu opět zahajovaly onen fascinující a okouzlující okamžit vstupu do hlavního proudu. Být včele polonézy se neostýchali i příslušníci vládnoucích rodů. Polonéza postupně pronikla do celé Evropy a stala se tancem společnosti luxusu.

Můžeme si být jisti, že výzvou být včele polonézy byl osloven i císař Napoleon v letech 1806 a 1807, když pobýval v Polsku. Jeho korzické, přelétavé srdce i tělo zatoužilo po Marii Walewské, která se měla stát jednou ze stěžejních žen jeho života. Jaký byl Napoleon milenec, to můžeme jen tušit a domnívat se. Ale že byl císař špatným tanečníkem a tančil jen když musel a v danou chvíli chtěl být „IN”, to je známo z řady písemných záznamů. 

A právě tento den vám v sobotu 11. srpna přiblíží vojáci i krásné dámy a pánové na Zámku Slavkov-Austerlitz. Přijďte a přeneste se na několik hodin do času empíru a zkuste si prožít po skoro 210 letech to, co z dálky, z pohledů svých vsí a usedlostí, viděli naši předkové. 

Akci pořádá spolek Acaballado z.s. 

Reklama

Výběr článků

Načítám