Hlavní obsah

Napajedelský zámek zaplnily kočárky, nejstarší je z roku 1904

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kočárky v současnosti patří ke každodennímu životu. Z hlediska historie jsou spíše novinkou. Přesto si tato dětská vozítka prošla vývojem a v každé době měla své kouzlo i krásu. Přesvědčit se o tom mohou i návštěvníci zámku v Napajedlích, kde v sobotu 28. května začne výstava historických kočárků a panenek.

Foto: Michaela Mitáčková

Sběratelka Marie Václavínková u části své bohaté sbírky historických kočárků.

Článek

Vernisáž se uskuteční 28. května v 10.00. Expozici si návštěvníci budou moci prohlédnout po celý den až do 18.00. Dále bude výstava k vidění po celou turistickou sezónu, zřejmě až do konce září. 

Zahájení výstavy bude doprovázet bohatý doprovodný program. „Před zámek přijedou ráno historická vozidla, pro děti bude připraveno na nádvoří zámku malování na chodníku. Děti budou mít za úkol namalovat zámek svých snů, nejlepší malíře v jednotlivých věkových kategoriích pak oceníme malým překvapením,“ prozradila část programu manažerka zámku Petra Psotková. 

Celá sbírka patří Marii Václavínkové z Otrokovic, která je vášnivou sběratelkou nejenom kočárků, panenek, ale také různých medvídků. Po letech, kdy všechny tyto skvosty schovávala na půdě či na chalupě, se rozhodla je ukázat světu a stane se tak právě v Zámku Napajedla.

„Vybrala jsem si pro svou výstavu tento krásný napajedelský zámek nejenom pro jeho krásu a historii. Důležitá pro mě byla také atmosféra tohoto sídla, kterou naplňují jeho majitelé,“ řekla k výběru místa pro svoji výstavu sběratelka Marie Václavínková, která v sobotu bude návštěvníky expozice osobně provázet a při prohlídce jim prozradí i několik zážitků ze své sběratelské vášně.

V expozici si návštěvníci prohlédnou 37 rozličných kočárků, stovku panenek, 50 plyšových medvědů, 5 houpacích koní a stejný počet kolébek. Vše bude doplněno o krásné dekorace, ručně šité či vyšívané polštářky, ubrusy a další předměty z dílny sběratelky.  

Zámek Napajedla se v letošní sezóně otevírá veřejnosti poprvé ve své historii. Během května, června a září je přístupný lidem každý víkend. Během letních měsíců – července a srpna bude otevřený každý den. Prohlídky se budou konat vždy od 10.00 do 16.00 a zámecká kavárna bude otevřena do 18.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám