Hlavní obsah

Najdi chřástala!

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte ve svém okolí chřástala? Setkáváte se s ním čas od času nebo ho běžně slýcháte? Pokud ano, neváhejte o tom informovat Zoologickou a botanickou zahradu města Plzně. Poskytnutou informací tak pomůžete zmapování výskytu tohoto postupně mizejícího druhu z naší přírody.

Foto: archiv Zoologické a botanické zahrady města Plzně

Chřástal polní k nám přilétá ze zimovišť cca v polovině května, odlétá v září.

Článek

"V letošním roce naše zahrada vyhlásila kampaň - Pomáháme doma za humny - ochrana chřástala polního v Plzeňském kraji,” uvedla pro Novinky.cz Jiřina Pešová z oddělení propagace plzeňské ZOO.

Samotný projekt pro ZOO Plzeň začal na jaře 2010. Na projektu spolupracují ochránci přírody Krajského úřadu Plzeňského kraje, ochránci přírody CHKO Český les a NP a CHKO Šumava. Do projektu se zapojují i nadšenci z řad veřejnosti. “Projekt zatím není časově ohraničen, dále pracujeme také na přeshraniční spolupráci,” pokračuje Pešová.

Jak takového chřástala poznáte? I na to jsme se Jiřiny Pešové zeptali. “Chřástal polní je středně velkým zástupcem čeledi chřástalovití (Rallidae) velikosti menší, štíhlé koroptve. Původním hnízdním prostředím chřástala polního byly nížinné i podhorské louky kolem řek a potoků. Dnes jsou to zejména sekundární travnaté porosty, často i s charakterem lučních monokultur. Za posledních několik desítek let je zřejmý posun výskytu stále do vyšších nadmořských výšek z důvodu likvidace hnízdišť v nižších polohách intenzivním zemědělským hospodařením. Chřástal polní k nám přilétá ze zimovišť zhruba v polovině května, odlétá v září. Samci po příletu na hnízdiště velmi aktivně obhajují teritoria charakteristickým monotónním hlasem (krekskreks). Během noci je volání téměř nepřetržité, ve dne se ozývají pouze občas. Slyšet samce můžeme v noci z vlhkých luk, lemů vodotečí, zarostlých pastvin, úhorů, ale někdy i jetelišť a polí s obilím."

Na samotný projekt došly zatím organizátorům pouze dva ohlasy a to ze Severní Moravy. Letos se s žádostí o pomoc obrátila ZOO i na školy. Již několik se jich zpětně ozvalo s tím, že by chtěli ZOO s kampaní pomoci. Jedná se například o ZŠ Chrást u Plzně, ZŠ a MŠ Město Touškov, ZŠ Zbiroh, ZŠ Spálené Poříčí a ZŠ a MŠ Praha Řež Husinec.

Kontakt na odpovědného pracovníka plzeňské ZOO: pesova@plzen.eu; 606 628 448; 378 038 303.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám