Hlavní obsah

Náhlé echo: Hravý i naléhavý Michael Rittstein

Novinky, Luboš Gassmann

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rožnovská galerie CREARS zahajuje letošní výstavní sezónu a hned v jejím úvodu se pochlubí počinem hodným mimořádné pozornosti. Od 4. dubna zde budou k vidění velkoformátová i „klasická“ plátna jednoho z nejvýznamnějších současných českých figurálních malířů Michaela Rittsteina.

Foto: Galerie CREARS
Článek

Rittstein je malířem a dokumentátorem každodennosti v její nejprostší podobě. Základem každého obrazu je kousek reality, který byl odpozorován ze skutečného života.

Již od dob studií tak lze v umělcově tvorbě sledovat zájem o obyčejné prožitky obyčejného člověka v obyčejném prostředí, které však bývají zachyceny ve vždy překvapivých a často delikátních či bizarních souvislostech. S vlastní osobitostí pracuje Rittstein také s obrazovou plochou. Způsob, jakým přistupuje k budování prostoru a objemů připomíná místy spíše práci sochaře. Na svá plátna totiž nanáší neobyčejně vysoké vrstvy sytých a pestrých akrylových barev, které kromě štětců modeluje špachtlemi či dokonce holýma rukama. Vznikají takto bohatě strukturovaná díla výrazné plastičnosti vzbuzující obsedantní touhu po doteku.

Excentrický rukopis výrazně barevných, kompozičně bohatých a vizuálně silně podmanivých pláten vtahuje diváky svými nekonvenčními náměty do svébytného vizuálního univerza s vlastními poetickými zákony i filosofií. Umělcův vnitřní obrazový svět je poté uskutečňován prostřednictvím nevysychajícího zdroje jeho bezbřehé imaginace, ale také díky umění tyto inspirace zachytit a zhmotnit.

Rittsteinova plátna nepostrádají vtip a anekdotičnost, přesto o nich nelze tvrdit, že jsou prvoplánové či vykalkulované. Ač bývá často zařazován k proudu tzv. „české grotesky“, sám sebe definuje spíše jako malíře „lokální historky“. Obraz je pro něj především místem k zachycení emocí, ze kterých je údajně poskládán celý náš svět.

Vernisáž prodejní výstavy proběhne v galerii CREARS ve středu 4. dubna v 17:30 hodin za osobní účasti Michaela Rittsteina. Diváci se mohou těšit také na navazující rozpravu jak nad samotnými vystavenými díly, tak nad obecnějšími otázkami současného umění. Výstava bude trvat do soboty 19. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám