Hlavní obsah

Nadužívání antibiotik považují lékaři stále za problém

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos si opět připomínáme Evropský antibiotický den, který připadá na 18. listopadu. Aktivita vznikla kvůli rostoucímu nebezpečí výskytu bakterií odolných vůči většině antibiotik.

Článek

Evropské země včetně ČR zavádějí národní programy a projekty, které mají pozitivní dopad na omezení nadužívání antibiotik. Nemocnice ve Zlínském kraji zřídily antibiotická střediska, která poskytují konzultace nejen lékařům z lůžkových oddělení, ale i odborným a praktickým lékařům.

„Antibiotika jsou nedílnou součástí léčby celé řady pacientů ve zdravotnických zařízeních. U každého pacienta individuálně a racionálně zvažujeme jejich použití. Odolnost bakteriálních kmenů na některé typy běžně užívaných antibiotik je však stále narůstající, to je bohužel realita, kterou si všichni uvědomujeme. I proto jsme nedávno ve zlínské nemocnici zřídili komisi pro prevenci a kontrolu infekcí,” konstatoval náměstek léčebné péče a primář Novorozeneckého oddělení KNTB MUDr. Jozef Macko.

Státní ústav pro kontrolu léčiv zároveň upozorňuje na základní pravidla užívání antibiotik pro dosažení jejich optimální účinnosti:

• antibiotika by se měla užívat pouze v nezbytných případech

• pacienti by měli užívat pouze antibiotika předepsaná lékařem na danou léčbu

• je třeba dodržovat délku podávání antibiotik, tzn. i po odeznění příznaků onemocnění

• je třeba dodržovat velikost dávek a dávkovací intervaly, včetně dalších doporučení týkajících se způsobu podávání

• obecně platí, že vždy je třeba si přečíst příbalovou informaci

Reklama

Výběr článků

Načítám