Hlavní obsah

Nadšenci pořádají sbírku na vytvoření busty velitele bunkru

Novinky, Bára Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub vojenské historie Kralka, který spravuje muzeum v pěchotním bunkru K-S 5 nazvaný U potoka v Malé Moravě, hodlá letos v září vytvořit bustu někdejšího velitele pevnostního objektu. Spolek prostřednictvím serveru Nakopnimě.cz pořádá sbírku na realizaci vzniku podobizny muže, který měl bránit naši vlast před fašistickými vojáky.

Foto: archiv Klubu vojenské historie Kralka

Pěchotní srub K-S 5 U potoka funguje jako muzeum. Každoročně se v rámci akce Oživený bunkr přesune v čase na začátek 2. světové války.

Článek

„Jsme jedno z mála muzeí, které zná nejen jméno svého velitele, ale i jeho tvář. Jelikož tento muž zemřel dříve, než vzniklo muzeum, nebylo v našich silách vyzpovídat jeho samotného. Podařilo se však nedávno kontaktovat jeho dceru, která nás velice pěkně přijala. Dokonce nám dovolila nahlédnout do rodinného alba, které mapuje téměř celý život velitele,“ uvedl Jiří Vaněček z Klubu vojenské historie Kralka.

Podle rodinných materiálů i z vyprávění byl poručík František Čech přísným, ale spravedlivým a usměvavým velitelem, jehož měla posádka v lásce a přezdívala mu Poručíče. Podle vzpomínek se tak představoval do telefonu, když v jeho rychlé mluvě splynula hodnost a příjmení do jednoho. „Jako vyjádření díků dceři poručíka Čecha, jejímu bratrovi a jejich rodinám, jsme je pozvali na naši tradiční vzpomínkovou akci Oživený bunkr,“ podotkl Vaněček. Slavnostní odhalení se má uskutečnit 27. září.

Klub vojenské historie Kralka slaví v letošním roce dvacetileté výročí působení v pěchotním srubu. Za tu dobu se podařilo partě nadšenců obnovit poškozené části objektu, vyrobit makety pancéřových zvonů a vrátit jednotlivým místnostem původní vzhled, vybavení a zprovoznit muzeum. 

„Po dvaceti letech usilovné práce na rekonstrukci a obnově chceme našim návštěvníkům nabídnout mnohem víc. Rádi bychom se zaměřili na zlepšení atmosféry muzea, ale také na jednotlivé příběhy s ním spojené. A právě jeden takový bychom rádi oživili prostřednictvím tohoto projektu,“ dodal Jiří Vaněček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám