Hlavní obsah

Nádor očí u nás ročně postihne deset dětí. S léčbou pomáhá i Život dětem se sbírkou Dávám srdce dětem

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charitativní projekt „Dávám srdce dětem“ letos vynesl částku 1 084 590 korun. Vybrané peníze nyní poputují na pomoc vážně nemocným dětem, které jsou trvale odkázány na domácí péči svých rodičů. Jedním z nich je například osmiletý Davídek, který krátce po narození onemocněl rakovinou obou očí.

Foto: Život dětem, o.p.s.

Mezi děti trpící onemocněním očí patří i osmiletý David, který prodělal nádor obou očí. Bohužel o obě oči nakonec přišel a je odkázán na oční protézy.

Článek

Projekt „Dávám srdce dětem“ probíhá na 3 000 pobočkách České pošty formou prodeje charitativních samolepek. "Děkujeme České poště a všem laskavým lidem, kteří se do sbírky „Dávám srdce dětem“ zapojili. Podařilo se vybrat přes jeden milion korun, které nyní využijeme ve prospěch několika desítek vážně nemocných dětí po celé České republice, Výtěžek poputuje mimo jiné na nákup pomůcek pro děti s postižením očí, jako je například speciální termotiskárna, Pichtův stroj, ozvučený míč na volnou zábavu a mnoho jiných pomůcek pro integraci a začlenění do dětského kolektivu, které jsou pro léčbu dětí s onemocněním očí žádoucí," říká ředitelka neziskové organizace Život dětem Maria Křepelková.

Mezi děti trpící onemocněním očí patří také osmiletý Davídek, který prodělal nádor obou očí, tzv. retinoblastom. Zákeřnou chorobu Davídkovi lékaři diagnostikovali krátce po narození. Bohužel i přes náročnou léčbu o obě oči nakonec přišel a je odkázán na oční protézy.

Podle údajů České onkologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně retinoblastom představuje 1 až 2 % ze všech dětských nádorů. Vyskytuje se téměř výhradně u malých dětí do pátého roku věku a u přibližně jedné čtvrtiny z nich je již vrozený. Ročně je v České republice diagnostikováno kolem 10 nových případů, v celém světě je to přibližně 5000 nově nemocných.

„Pro Davídka a především jeho rodinu je vše velmi složité a navíc značně finančně nákladné. Léčba a správný vývoj si vyžaduje další speciální pomůcky a právě ty mu díky laskavosti všech, kteří přispěli ve sbírce „Dávám srdce dětem“ můžeme nyní zafinancovat,“ dodává Maria Křepelková.

Život dětem je obecně prospěšná společnost, která existuje od roku 2000. Jejím posláním je pomoc nemocným, handicapovaným a opuštěným dětem v rámci celé České republiky, které se ocitnou v obtížné životní situaci a potřebují odbornou pomoc a podporu svého okolí. Mezi nejznámější projekty patří sbírky Srdíčkové dny a benefice Srdce dětem.

Více informací naleznete na www.zivotdetem.cz.  

Související témata:

Výběr článků

Načítám