Hlavní obsah

Náčelník generálního štábu Armády ČR navštívil Moravskou Třebovou

Novinky, Jan Rejchrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Tak slibujeme!" zaznělo náměstím. V pátek 23. září na náměstí T. G. Masaryka v Moravské Třebové složilo 112 žáků prvního ročníku Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy slavnostní slib.

Foto: Jan Rejchrt

Náčelník generálního štábu Armády ČR při pietním aktu v areálu vojenské školy

Článek

Tímto slibem, který svým charakterem připomíná vojenskou přísahu, se symbolicky stali plnohodnotnými příslušníky školy, která jim bude po další čtyři roky druhým domovem.

Spolu s rodiči se letošního slavnostního slibu účastnila dlouhá řada významných hostů: náčelník GŠ AČR armádní generál Josef Bečvář, poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Květa Matušková, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, starosta města Moravská Třebová Miloš Izák a mnozí další.

Slavnostnímu dni tradičně předcházelo setkání se členy Československé obce legionářské, jejíž jméno škola nese. V návaznosti na to se konal pietní akt u památníku věnovanému hrdinům druhé světové války a příslušníkům 1. tankového sboru v areálu vojenské školy, kde přítomní hosté položili věnce a kytice.  

Následně se veškeré dění a pozornost přesunuly na náměstí T. G. Masaryka, aby se jím a historickým středem města mohlo po vojenských ceremoniích ozvat burácivé „Tak slibujeme!“.  

Řečníci v něm žákům připomněli myšlenky, které byly protkány slovy: tradice, čest, zodpovědnost, vlastenectví a hrdost.

V úvodu vystoupil náčelník GŠ AČR armádní generál Josef Bečvář. „Stál jsem zde v roce 1973, stejně jako tady dnes stojíte vy,“ řekl.

„Vybrali jste si své budoucí povolaní a věřím, ze svého rozhodnuti nebudete litovat. Profese vojáka je výjimečná a rozhodně to není práce pro každého. Dnešní den je pro vás také velkým závazkem. Přeji vám, ať vydrží vaše odhodlaní stát se vojenským profesionálem a naplníte slib, který jste složili.“

Následovalo vystoupení velitele VSŠ a VOŠ MO v Moravské Třebové plk. Zdeňka Macháčka, který mimo jiné uvedl: „Problém slibu tkví ovšem v tom, že slibující nejen může klamat („falešný slib“), ale přísně vzato nemůže nikdy s jistotou vědět, zda svůj slib bude moci splnit. Žáci, jenom na vás bude záležet, jestli v této zkoušce obstojíte. Chovejte se vždy čestně, jak se na žáka vojenské školy sluší“.

Závěr slavnostního slibu byl ukončen státní hymnou, nízkým přeletem bojových vrtulníků spolu s bitevními letouny a slavnostním pochodem příslušníků této prestižní školy.

Vojenská škola v Moravské Třebové je v ČR jediná vojenská střední škola. Nabízí tři typy studia, čtyřleté denní s obory Vojenské lyceum, Technické lyceum, Elektrotechnika, dále tříleté dálkové v oboru Podnikání a tříleté vyšší odborné studium, ukončené absolutoriem a získáním titulu DiS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám