Hlavní obsah

Nabídku oborů představilo novojičínské Gymnázium a Střední odborná škola při Dni otevřených dveří

Novinky, Aneta Přadková

Gymnázium a Střední odborná škola v Novém Jičíně byla otevřena široké veřejnosti ve středu 5. února v odpoledních hodinách. V učebnách byly připraveny prezentace fotografií z cest, přírodovědné pokusy nebo deskové hry v cizích jazycích.

Foto: Aneta Přadková

Budova Gymnázia a Střední odborné školy v Novém Jičíně

Článek

Den otevřených dveří proběhl na Gymnáziu a SOŠ ve středu 5. února od 13 do 17 hodin. Nabídku studijních oborů a vybavenost školy prezentovali a případné dotazy návštěvníkům zodpověděli samotní studenti i zástupce ředitele Zdeněk Man.

Střední škola momentálně nabízí studium dvou maturitních oborů vzdělání, a to šestileté nebo čtyřleté gymnázium. V novém školním roce budou otevřeny dvě třídy čtyřletého a jedna třída šestiletého studia po třiceti žácích. Přijímací zkoušky mají formu testu z českého jazyka a matematiky, zohledňují se však i prospěchové výsledky ze základní školy.

Přednost mají všeobecné obory

Gymnaziální obory jsou pro žáky předstupněm vysokoškolského studia. „Jsme škola všeobecného vzdělávání, připravujeme žáky na další studium, a to do všech směrů,“ uvedl zástupce ředitele Zdeněk Man.

Specializovaný obor pedagogické lyceum nebude již pro školní rok 2014/2015 otevřen. „Obor pedagogické lyceum se zaměřoval na humanitní studia a tělesnou výchovu. Součástí byly odborné předměty jako pedagogika, psychologie a povinná praxe, “ řekl zástupce ředitele s tím, že na škole tento obor studují ještě dva poslední ročníky. „Byl to takový nápad, jak rozšířit možnosti školy, ale vzhledem k nepříznivému demografickému vývoji jsme byli nuceni toto omezit,“ doplnil Man.

Součástí studia jsou sportovní kurzy, zájezdy i nepovinné předměty

Studium gymnázia velmi podporuje i výuku cizích jazyků. Samozřejmostí je angličtina a k tomu druhý jazyk z nabídky, kterým může být němčina, ruština či francouzština. Nepovinně je možné přihlásit se do výuky latiny nebo třeba dějin umění. Nabídka studia je pestřejší i díky výuce předmětů, které jsou financovány z peněz Evropské unie. V tomto případě se jedná o rozšířenou matematiku nebo předmět literární výchova.

Na novojičínském Gymnáziu a Střední odborné škole probíhá výuka podle Školního vzdělávacího programu, součástí kterého jsou i sportovně-výchovné kurzy. V prvním ročníku jezdí studenti na tradiční lyžařský výcvik a ve třetím roce středoškolského studia pak na cyklo-turistický kurz.

„Kurz je kombinací letních sportů, jako je cyklistika, lezení po skále a rafting,“ přiblížil Zdeněk Man. Absolvují ho v jednom týdnu společně žáci všech třetích ročníků. „V maturitním roce je pak zvykem literárně-historická exkurze do Prahy,“ dodal Man.

Kromě cestování po tuzemsku škola pořádá i zahraniční zájezdy. „Jezdí se v menší míře než dříve, ovšem každý rok pořádáme exkurzi do jedné z cyklu zemí, a to buď do Anglie, Francie, Itálie nebo Španělska,“ informoval Man. Do zájezdu se může přihlásit student jakéhokoli ročníku. Škola spolupracuje též s partnerskými městy Nového Jičína v Německu nebo ve Francii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám