Hlavní obsah

Na ženy nezapomněli také v Plzni a oslavili tu jejich mezinárodní svátek

Novinky, Jan Beneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmý březen je každoročně v kalendáři označen jako Mezinárodní den žen. I když se někteří snažili ze všech sil, aby tento svátek upadl v zapomnění, nepovedlo se a připomínka boje žen za základní práva a emancipaci zažívá svou renesanci.

Foto: Jan Beneš

Na parket napochodovaly Maršálky

Článek

Lví podíl na tom má bezesporu Levicový klub žen, který právě v těchto dnech pořádá, nebo spolupořádá oslavy MDŽ po celé České republice. Jedna taková - celokrajská - proběhla v úterý 3. března v plzeňském kulturním domě PEKLO. Zábavné odpoledne pro ženy a nejen pro ně připravují v Plzni každoročně Levicový klub žen Plzeň a Český svaz žen Plzeň pod záštitou Plzeňského krajského výboru KSČM.

Ani letošek nebyl výjimkou a před 15 hodinou se sál PEKLA zaplnil takřka do posledního místa, což je více než 450 lidí. Na každou z příchozích dam čekala květina od jednoho z přítomných mužů. O distribuci květin do rukou oslavenkyň se postaral mimo jiné zastupitel města Plzně za KSČM Karel Kvit, zastupitel obvodu Plzeň 1 za KSČM Václav Heřman, František Lifka, nebo Radek Uhlíř. Úvodního slova se ujal předseda Plzeňského krajského výboru KSČM Miroslav Kavij. Na oslavu dorazil také hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs (ČSSD). „Víte, nám všem, kdo jsme tady, nám život daly ženy, maminky, a já bych je a vás chtěl všechny pozdravit, proto jsem tady" popřál ženám k jejich svátku Šlajs.

Chybět nemohla ani náměstkyně hejtmana Zdeňka Lišková (KSČM), nebo krajský radní Václav Štekl (KSČM). Odpoledne věnované ženám si nechala ujít ani předsedkyně Levicového klubu žen Plzeň Anděla Kalašová, nebo předsedkyně krajské rady Českého svazu žen Drahuše Seidlová. Mezinárodní den žen přišel podpořit například i předseda Plzeňské krajské rady seniorů Leoš Jochec.

Účastníků a hlavně účastnic bylo samozřejmě mnohem víc a zdaleka nebyli jen z České republiky. Z Německa dorazili zástupci z německé komunistické strany, z Die Linke a německé obdoby levicového klubu žen v doprovodu bývalého europoslanec za KSČM Jaromíra Kohlíčka, který se pro německé přátele ujal také role tlumočníka. Moderování plzeňské oslavy dne žen zabezpečila Zdena Hornofová a připraveno bylo i několik zpestření v podobě vystoupení tanečních skupin a přehlídka mažoretek.

Plzeňské mažoretky Maršálky jsou už téměř nedílnou součástí každoroční připomínky MDŽ v Plzni a tak i letos předvedly dvě pochodové sestavy. Poprvé předvedly své umění mladší mažoretky a po nich ukázal vypilované dovednosti soubor o něco málo starších slečen. Jako malé poděkování za krásné vystoupení a samozřejmě i k blížícímu se MDŽ dostali vedoucí mažoretek kytici z rukou komunistických poslanců - z evropského parlamentu to byl Jiří Maštálka a z parlamentu ČR Karel Šidlo.

Mažoretky letos doplnily neméně šikovné děti z domu dětí a mládeže v Nýřanech a předvedly sestavu moderního tance. Také na jejich vedoucí čekal po vystoupení s květinovým poděkováním poslanec parlamentu ČR za KSČM Jiří Valenta. O třetí kulturní vložku se pak ještě postaral taneční soubor Hanka z Domažlic. Mimo vystoupení patřil taneční parket samozřejmě všem a mnozí této příležitosti hojně využívali. K tanci a poslechu hrála hudební skupina Vega z Holýšova se zpěvačkou Zlatkou Kráčmerovou, která dokreslila pohodovou atmosféru plzeňské oslavy MDŽ.

Výběr článků

Načítám