Hlavní obsah

Na Západočeskou univerzitu přijelo dítě Nicholase Wintona

Novinky, Alena Lochmannová

Na Západočeskou univerzitu v Plzni dorazila v tomto týdnu putovní výstava Místa utrpení, smrti a hrdinství, která předkládá silné příběhy českých vězňů v nacistických koncentračních táborech.

Foto: Sergey Lelyuh, ZČU

Výstavu o holocaustu je možné navštívit do 31. 3., vždy v pracovní dny od 8 do 19 hodin.

Článek

Součástí akce jsou besedy s těmi, kteří hrůzy druhé světové války přežili. Během února a března navštíví univerzitu několikrát také Wintonovo "dítě" Asaf Auerbach. Ten se zúčastnil i vernisáže výstavy, která se uskutečnila v úterý 11. února v budově Západočeské univerzity v Jungmannově ulici.

S myšlenkou vytvořit putovní výstavu s tematikou holocaustu přišel poprvé osvětimský vězeň a spisovatel Ota Kraus. První expozice byla instalována v roce 2005 v Liberci.

„Od té doby se výstava každé dva měsíce přesouvá po České republice. Cílem je informovat mladou generaci o nebezpečí xenofobie, neonacismu a fašismu,” sdělila kurátorka výstavy Olga Zárubová z Historické skupiny Osvětim.

Na Západočeské univerzitě v Plzni se výstava koná už podruhé. Poprvé se uskutečnila v roce 2007 a panely byly umístěny v prostorách Veleslavínovy ulice. Letos nad ní převzala záštitu rektorka Západočeské univerzity v Plzni Ilona Mauritzová.

„Univerzita má kromě vzdělávací a výzkumné činnosti také nezastupitelnou roli společenskou. Jejím posláním je připomínat události, které se podstatným způsobem zapsaly do naší historie. Prostřednictvím výstavy můžeme tematiku holocaustu srozumitelně přiblížit dnešním mladým lidem,” uvedla rektorka.

Organizátoři připravili také besedy se studenty středních škol. Jedním z hostů bude Asaf Auerbach. Ten patří k dětem, které zachránil sir Nicholas Winton. Rodiče ho v roce 1939 společně s bratrem poslali do Anglie, kde zůstal až do konce války. Poté se vrátil do Prahy a zjistil, že část jeho rodiny zemřela v Osvětimi.

Diskutovat se studenty přijedou také Marta Kottová a Eva Lišková, které prošly koncentračním táborem v Terezíně a vyhlazovacím táborem Osvětim-Březinka.

Výstava bude v Plzni umístěna do 31. března. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám