Hlavní obsah

Na zámku ve Valticích se schyluje k neobvyklému souboji. V duelu bez zbraní se utkají hudba i víno

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba soubojů na kordy či pistole končící i smrtí jednoho ze soků voní romantismem. Spíš pro čtenáře či diváky představení, než pro ty se zbraní v rukou. Do Valtic se souboje vracejí tóny krásné hudby a vůní špičkového vína.

Foto: Snip

Pozvánka na koncert

Článek

Druhý ročník koncertu z cyklu Hudba a víno se bude konat v Jízdárně Státního zámku Valtice v pátek 23. září s podtitulem Hudební souboje.

Taková klání bývala oblíbená zejména v 19. století. Potýkali se i proslulí hudebníci. Kdo zvítězil, nebylo nakonec podstatné, vítězem byla vždy hudba a umění. Možná překvapí, že soubojům se nevyhýbali ani takové osobnosti jako kupříkladu Ludwig van Beethoven nebo Ferenc Liszt. 

Valtický koncert přinese setkání dvou předních českých pianistů Ivo Kahánka a Igora Ardaševa. Současně se zúčastní dva špičkové hudební „týmy“ sestavené z předních hráčů České filharmonie a Čajkovského orchestru z Moskvy. Umělci vystoupí jako sólisté, ale také společně, závěrem se hudební skupiny z Prahy a Moskvy spojí v jedno těleso.

Hlavním dramaturgem a moderátorem večera je generální ředitel České filharmonie David Mareček. Na koncertě zazní skladby Petra Iljiče Čajkovského, Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. „Publiku se rovněž představí nejnovější model českého výrobce klavírů Petrof,“ uvedl David Mareček.

Koncertní cyklus Hudba a víno ozvláštňuje umělecký zážitek propojením se špičkovým moravským vínem. V rámci hudebních bloků proběhne degustace – „duel“ vín z vinařství Vinselekt Michlovský Rakvice a Malý vinař Velké Bílovice. Vzorky jsou voleny tak, aby ladily s koncertním repertoárem.

Pořadatelem koncertu uváděného v rámci jubilejního 15. ročníku festivalu Ruská kultura v české republice  je SNIP & CO v umělecké a produkční spolupráci s Českou filharmonií.  

Reklama

Výběr článků

Načítám