Hlavní obsah

Na zámku Mníšku se otevře škola šermu pro děti

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na neděli 29. května se v zahradě zámku Mníšku pod Brdy připravuje program pro děti. Dětský den aneb Jak se stát rytířem nabídne soutěže, hry, stánky, rytířské souboje i školu šermu. Konat se budou také speciální dětské prohlídky, stejně jako o nejbližším víkendu 7. a 8. května.

Foto: Anna Čelouchová

Rytíři na nádvoří zámku předvádí zbroj.

Článek

Dne 29. května se budou moci na Mníšku pod Brdy přihlásit malí zájemci do školy. Jaké? Školy pro rytíře. Naučí se základní dovednosti, které stateční kluci a holky nutně potřebují.

"Do střehu! Braň se! Výpad! Otočka!" vykřikuje povely rytířský instruktor a předvádí, jak zasadit protivníkovi úder. Rytíř musí být mrštný a také silný. Vždyť jeho zbroj něco váží. Přilbice, drátěná košile, dlouhý meč, štít.

A proč byli rytíři potřební také v Mníšku pod Brdy? V dobách slavného císaře Karla IV. tudy vedla kupecká Zlatá stezka. Bylo nutné ochraňovat pocestné před lapky a lupiči, stezku střežit, opravovat a udržovat.

Při dětském dni budou připraveny také dětské prohlídky zámku. Provádět bude pohádková postava, stejně jako o nadcházejícím víkendu 7. a 8. května. V sobotu se koná Pohádková prohlídka s princeznou Aničkou, v neděli Pohádkové putování za zámeckými skřítky.

Reklama

Výběr článků

Načítám