Hlavní obsah

Na zámku Greillenstein v Dolním Rakousku je možné potkat bavorskou princeznu

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaleko hlavního tahu České Budějovice - Vídeň plného zajímavých historických objektů se nedaleko Hornu nachází i renesanční zámek Greillenstein, výjimečný ojediněle zachovalými interiéry. Navíc je i přímo spjat s děním v českých zemích v roce 1620, kdy došlo k osudné porážce českých stavovských vojsk.

Foto: Petr Hejna

zámek Greillenstein

Článek

První zmínka o ochranném hradu je z roku 1313. Od roku 1534 je do současnosti majetkem rodu Kuefstein. Proto je možno potkat zde dnes i bavorskou princeznu Elisabeth Kuefstein pobývající v soukromých komnatách.

Hrabě Johann Ferdinand V. z Kuefsteinu přesídlil na Greillenstein roku 1945, tedy po skončení 2. světové války, do r. 1960 bydlela rodina přímo v prostorách zámku.

Jeho syn hrabě Karl II. z Kuefsteinu se na čas přesídlil do přilehlé budovy na zámku. Od té doby je zámek zpřístupněn veřejnosti k prohlídce.

Původní hrad (jeho podoba je k vidění při prohlídce na starém obraze) prošel v letech 1570 - 1590 razantní renesanční přestavbou. Zachovaly se pouze sklepy, portál a zbytky zdí. Renesanční dobu dodnes autenticky připomíná i v interiéru spousta ručně zhotovených zámků a kování, nástěnné malby a strop v malé knihovně, prostory a zařízení kaple.

Návštěvníky zaujme i spisovna se soudními spisy bývalého zemského soudu, soudní síň, nebo archiv finančního úřadu. Slavností sál s krbem má strop zdobený freskami, všude na zámku jsou v oknech několik století staré okenní tabulky.

V přízemním traktu jsou k vidění prostory renesančních lázní (původní šatna, topeniště, studený a teplý bazén), hladomorna, či expozice pískovcových soch trpaslíků. Soustava kašen, bazénků a fontán v anglickém parku je napájena původní vodovodní sítí.

Pro české návštěvníky je při prohlídce k dispozici obsáhlá textová brožura a se zámkem je spojeno i několik pro našince obzvlášť zajímavých historicky významných okamžiků. Např. fakt, že se zde před bitvou na Bílé hoře shromáždila vojska císaře Ferdinanda II. a vévody Maxmiliána I., aby zde několik dnů plánovali společnou taktiku boje. Mezi mnoha exponáty je vidění je i listina s originálním podpisem Marie Terezie.

Na zámku pořádají i večerní prohlídky, klavírní koncerty umělců z Vídně (na historický nástroj umístěný v tureckém sále s dřevěným kazetovým stropem, kde je k vidění i portrét sultána Murada IV.)

kontakt a informace o otevírací době http://www.greillenstein.at/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám