Hlavní obsah

Na zámku Chyše se propadl podlahou trezor

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stalo se v 70. letech minulého století, kdy zde sídlila škola v přírodě MOV z Mostu. Ředitel si v posledním patře zařídil byt, přepažil sál, příčkami zatížil podlahy, k tomu nechal nainstalovat mohutný trezor, velkou vanu, hory knížek. Žuchanec podlahou byl velký, fotodokumentaci uvidíte v zámku.

Foto: Vratislav Konečný

Zámek vypadá jako nově postavený. Rekonstrukce se daří, na opravu ještě čeká poslední patro. Na Karlovarsku mizely památky po desítkách.

Článek

Většinou všechno začíná hradní minulostí, nejinak tomu je i na Chyši.  To se tu usadil Odolen z Pětipes, nádherné rodné i rodové jméno, a postavil hrad. Po několika staletích pevnost pobořili, protože vlastník Burian z Gutštejna se postavil proti svému králi. Jiřík z Poděbrad to tak nenechal a Chyše šly do trosek. Když se k panství dostal pan Lobkowicz, vystavěl tu renesanční zámek, který obratem prodal. Do barokního slohu Chyše přestavěli Karel Jiří Michna z Vacínova a jeho paní Anna Ludmila Kolovratová-Krakovská.

Z té doby pochází i nádherný pokoj se štukovou stropní výzdobou a  Brandlovou výmalbou.

Od Prokopa k Prokopu

Novodobá historie se začala psát s příchodem hrabat Lažanských.

Psal se Prokop I. Lažanský, byl nejvyšším kancléřem a jméno Prokop se táhlo rodem až do druhé světové. Majetek rozdělil mezi syny, Prokopa II. a Jana, takže vznikly dvě rodové linie, chyšská a manětínská.

Nynější podobu zámku dal Prokop III, (1823-1868), v duchu tudorovské gotiky. Přestavbu provedl pražský stavitel František Havel podle plánů známého architekta Vojtěcha Ignáce Ullmanna. Po smrti Prokopa III. přešel majetek na synovce, po jeho smrti na syna Vladimíra. I on měl syna Prokopa.

Čapek to nevydržel

Na zámku pobýval několik měsíců roku 1917 jako vychovatel Prokopa IV., spisovatel a dramatik Karel Čapek. Jeho svěřenec byl puberťácký teenager, na učení kašlal, takže Čapek raději odešel. Přesto měl ale ze zámku pár dobrých námětů, např. na Věc Makropulos nebo Krakatit. Čapkovi je věnována část expozice. Prokop převzal panství roku 1925, to už měl po mladických výbojích a statky udržoval ve velmi dobré kondici. V roce 1945 se éra Lažanských na Chyši na dlouhá léta uzavírá.  

 Znovuzrození se koná

Po „revoluci“ to vypadalo, že zámku přeje štěstí, společnost Balnex, a.s., z něj chtěla udělat hotel, ale v těch dobách podobných projektů byly desítky, novogotika se měnila ve staroruinu. Záchrana přišla v hodině dvanácté. Roku 1996 zakoupili areál  Vladimír a Marcela Lažanští. Pan Vladimír  je nepřímý potomek posledního majitele. Zakousl se do Chyše a z odepisovaného zámku se mu podařilo za pomoci ministerstva kultury, památkového úřadu v Plzni a s podporou karlovarského úřadu objekt zachránit. Zámek vypadá jak nově postavený, zámecké interiéry nabízejí zajímavou trasu, vedlejší pivovar je po rekonstrukci vyhlášený pivem i kuchyní. Chyše zůstaly zachovány, desítky jim podobných už ale nikdy neuvidíme.

www.chyse.com

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám