Hlavní obsah

Na webu je rasistický klip, který vybízí k násilí. Policie pátrá po jeho autorech

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie zkoumá videoklip, který podle ní podněcuje k nenávisti ke skupině osob nebo jednotlivci. Klip plný nadávek, vulgarismu a násilí někdo umístil na internet. Policie žádá o pomoc při identifikaci možných tvůrců tohoto klipu.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

V klipu se pod přezdívkami objevují tři osoby – Řezník, Hrobka a Pitva. V textu se objevují nadávky, vulgarismy, podněcování k násilí na bezdomovcích, Romech, feťácích, ale i homosexuálech.

V jedné pasáži písničky o Romech se zpívá o Jiřím Čunkovi, kterému autor textu slibuje peníze, jen aby se jich zbavil. Romové podle autora nic neumí, pořád si jen stěžují a na Florenci kradou. V jiné části textu vzkazuje autor Ukrajincům, ať se vrátí na Ukrajinu, jinak jim hodí do buňky minu.

Na internetových stránkách, které pravděpodobně patří autorům tohoto klipu, se loni v listopadu vyjadřují k tomuto klipu nazvanému „Konečné řešení“ takto: Horrorcore rap – tedy hudební styl, ke kterýmu se hlásim už počátku svojí hudební tvorby. Jedná se o styl, kterej přišel z Ameriky a kombinuje temný hiphopový podklady s až metalovejma textama o vraždách, znásilňování, psychickejch poruchách a věcech spojenejch s odvrácenou (hororovou) stránkou lidský populace. Témata sou záměrně přehnaný, v rámci žánru vyhnaný do extrému, ale každej vyznavač tohohle stylu ví, že je to pouze fikce a že doopravdy takovýhle věci neděláme, je to černej humor, zábava, stejně jako při sledování hororovýho filmu.

Dále také dodávají, že původní klip z youtube.com stáhli během tří dnů a jakékoliv další kopie umístěné na tomto webu nejsou od tohoto autora.

„Podnět k prověření podezřelého videoklipu dostali kriminalisté od občanů, určité poznatky však již měli. Začali se zajímat o videoklip, který dosud neznámá osoba umístila na jeden z internetových serverů. Po jeho zhlédnutí jeho obsah vyhodnotili jako velmi závažný, až extremistický,“ sdělila tisková mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

„V této souvislosti by kriminalisté přivítali jakékoliv poznatky, které by mohly vést ke zjištění totožnosti těchto mladíků. Není vyloučeno, že by se mohli pohybovat v prostředí různých pražských undergroundových klubů. Mohou být ve věku mezi 25 až 28 lety. Poznatky volejte na linku 158,“ dodala Eva Miklíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám