Hlavní obsah

Na výstavu starých map zve Vlastivědné muzeum v Olomouci

Novinky, Václav Vežranovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poeticky pojmenovaná výstava Kouzlo starých map představí návštěvníkům Vlastivědného muzea v Olomouci na čtyři desítky vzácných exponátů z českých sbírek, které dohromady tvoří jedinečnou a ucelenou kolekci. Příchozí si mohou prohlédnout rozmanité druhy map, atlasů a glóbů.

Foto: Vlastivědné muzeum v Olomouci

Kartografie ovlivňuje běžná život více, než si myslíme. I proto stojí výstava Kouzlo starých map za návštěvu.

Článek

Expozice, kterou spolu s Vlastivědným muzeem pořádají Muzeum Komenského v Přerově, Vědecká knihovna v Olomouci a přední české univerzity v čele s Univerzitou Palackého v Olomouci, Masarykovou univerzitou v Brně a Univerzitou Karlovou v Praze, jež poskytly nejvzácnější exponáty ze svých sbírek, byla koncipována tak, aby se stala co nejzajímavější pro laickou i odbornou veřejnost.

Na návštěvníky tak až do 27. dubnaHandkeho sále Vlastivědného muzea čekají české i světové mapy, atlasy a glóby, které vznikly v průběhu několika posledních staletí. Díky unikátnosti jednotlivých exponátů, si každý z příchozích najde to svoje.

Kartografická díla zaujmou svým stářím, obsahem, velikostí i materiálem, z něhož jsou vyobrazena. Návštěvníci si zde dokonce mohou prohlédnout i sádrovou repliku nejstarší mapy světa zachycené na mamutím klu či nejvýznamnější mapy „Učitele národů“ Jana Amose Komenského.

„Vlastivědné muzeum v Olomouci prezentuje na výstavě unikátní exponáty ze své kartografické podsbírky, která obsahuje téměř pět a půl tisíce předmětů,“ uvedl k expozici ředitel Vlastivědného muzea Ing. Břetislav Holásek.

Staré mapy však nejsou jediným lákadlem výstavy. Za použití moderních technologií si mohou návštěvníci díky dotykovým obrazovkám prohlédnout digitální aplikaci Zobrazení Olomouce na starých mapách, která je provede vývojem města. Taktéž jsou dvakrát denně uskutečňovány komentované prohlídky a každou středu i doprovodné přednášky odborníků pro veřejnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám