Hlavní obsah

Na vyhlídkovou věž Nové radnice v Ostravě se v neděli šlo po schodech

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovníci Informačního centra v Ostravě v neděli již podruhé umožnili občanům města Ostravy prověřit si fyzickou kondici výstupem na vyhlídkovou věž Nové radnice po schodech.

Foto: Josef Zajíc

Nová radnice v Ostravě. 16.9.2012

Článek

V neděli 16. září měli občané možnost navštívit vyhlídkovou věž Nové radnice pěšky po schodech. Za normálních okolností se na vyhlídkovou terasu vyjíždí rychlovýtahem. 

Nová radnice v Ostravě byla slavnostně otevřena 28. října 1930. Prosklená ocelová konstrukce radniční věže s měděným oplátováním váží 155 tun a ční do výše 85,6 metru. Vyhlídková terasa je ve výšce 73 metrů.

Průvodci infocentra od 9.00 do 17 hodin vždy každou půlhodinu vycházeli na procházku po 292 schodech na vyhlídkovou terasu. Z náměstí Jana Prokeše až na věž je těch schodů 429. Zájemci o procházku vyjeli do šestého patra  rychlovýtahem a pak teprve šli pěšky po schodech.

Průvodkyně Jana Janečková při výstupu informovala zúčastněné o tom, že celá věž je uchycena na 16 mohutných šroubech. Těsně před zdoláním celé trasy si mohli zájemci prohlédnout řídící panely věžních hodin, jejichž ciferník má průměr 3,5 metru. Na vyhlídkové terase pak průvodkyně ukázala dominanty velké Ostravy ze všech světových stran a informovala o historii města.

Návštěvníci tak zhlédli fotbalový stadion Baníku Ostrava, haldu Ema, řeku Ostravici. Také se dozvěděli, že kromě těžních věží jsou ve městě i věže 40 kostelů a také zajímavost, že Ostrava má, co se týče rozlohy, nejvíce zelených ploch v České republice.

Další informace: www.ostravainfo.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám