Hlavní obsah

Na veltruském zámku oslaví příchod jara

Novinky, Romana Indrová Semelková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro návštěvníky veltruského zámku je na sobotu 8. dubna přichystán pestrý program, který v odpoledních hodinách vyvrcholí vynesením Morany. Od 10 do 17 hodin na zájemce čekají tvořivé dílny s jarní a velikonoční tematikou, tržiště i doprovodný program.

Foto: Romana Indrová Semelková

Průvod s Moranou

Článek

Naši předkové vítali jaro vynesením Morany – právě tento starý zvyk připomenou na veltruském zámku a symbolicky tak skoncují se zimou a s ní kdysi spojovanou smrtí. Můžete se připojit k průvodu a společně s ním slavnostně vhodit Moranu do potoka.

Chybět nebudou ani klasické velikonoční obyčeje jako malování vajec nebo pletení pomlázky. Najdete zde ale i dílnu papírovou a textilní. K jaru neodmyslitelně patří také květy rozličných barev, z nich si vytvoříte jarní dekorace podle svých představ. Pohodovou atmosféru pak jistě navodí i pěvecké a taneční vystoupení.

Tržiště vedle zámku pak zpestří přítomnost zvířátek – drůbeže a králíků, od kterých své děti možná neodtrhnete. Vy zatím ochutnejte mazanec, který při jarních slavnostech nesmí scházet, nebo své ratolesti nalákejte na projížďku koňským povozem. Ten bude od zámku vyjíždět na svou cestu parkem několikrát za den.

Program:

Program: 14.00 Pěvecké vystoupení Pražského dívčího sboru

Program: 14.00 Pěvecké vystoupení Pražského dívčího sboru 15.00 Taneční vystoupení souboru Jarošáček

15.30 Vynesení Morany

Jednotné vstupné 30 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám