Hlavní obsah

Na třicet studentů z Nizozemska zahraje na dobříšském zámku slavné orchestrální skladby

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Studentský nizozemský orchestr Jeugd Symfonieorkekst Rijnstreek (Symfonický orchestr mládeže Rijnstreek) rozezní 11. července od 20 hodin Zrcadlový sál na zámku Dobříš. V programu letního koncertu zazní skladby od L. Beethovena, W. A. Mozarta, B. Smetany, K. Bredehorsta, A. Dvořáka a dalších.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Studentský nizozemský orchestr Jeugd Symfonieorkekst Rijnstreek rozezní 11. července od 20 hodin Zrcadlový sál na zámku Dobříš.

Článek

Vystoupení rozličných hudebních souborů z Nizozemska patří na zámku Dobříš k tradičním akcím, které se zde konají několikrát do roka. Součástí nizozemského souboru (pojmenovaného podle stejnojmenné nadace), který vystoupí letos v červenci, jsou tři orchestry pro mladé umělce – pro děti od 8 do 12 let, pro skupinu od 10 do 15 let a pro studenty od 13 do 19 let.

„Nadace umožňuje mladým lidem, aby rozvíjeli svůj talent a získávali cenné zkušenosti. Na letním koncertu v Zrcadlovém sále se představí třicet mladých hudebníků z Nizozemska,“ uvedla Kateřina Langová ze zámku Dobříš.

Mezi nejcennější zkušenosti studentského orchestru patří pravidelné koncertování a účast v hudebních soutěžích jak v Nizozemsku, tak v zahraničí, kam vyjíždí minimálně jednou za dva roky. V minulosti již studenti zahráli například posluchačům na festivalu mládeže britském Aberdeenu, v estonském Tallinu či ve francouzském Brive-la-Gaillarde.

„Pravidelně třikrát do roka pak absolvují významné koncerty ve své rodné zemi – zimní koncert, jarní a letí koncert,“ informovala Kateřina Langová. 

Program vystoupení symfonického orchestru mládeže obsahuje vždy skladby náročných současných i klasických orchestrálních děl. Součástí koncertů jsou také melodicky známé skladby z filmů jako Piráti z Karibiku nebo Titanic a nejinak tomu bude také na zámku Dobříš.

Vstupné na koncert činí 100 Kč, vstupenky je možné zakoupit v předprodeji na pokladně zámku Dobříš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám