Hlavní obsah

Na svém sólovém albu Konečně představí zpěvačka Dasha původní popové písničky

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka Dasha dokončilo nahrávku alba, které vyjde u Supraphonu koncem října pod názvem Konečně. Tentokrát nejde o swingové evergreeny s big bandem, ani o muzikálové melodie či osvědčené cover verze známých šlágrů, ale konečně o původní písně psané jí přímo na tělo.

Foto: Michaela Dzuma / Supraphon

Zpěvačka Dasha vydává u Supraphonu své album Konečně.

Článek

Pod vedením producenta Davida Solaře se podařilo sestavit repertoár, který jí umožňuje ukázat hlasové možnosti, znít současně a moderně. Na album najdou posluchači písničky Davida Solaře s texty Ester Brožové nebo Jiřího Březíka, také skladbu od saxofonisty Jana Kareze a texty i jedna píseň od Jany Infeldové a Jana Vávry ze skupiny Jananas.

Zlínská rodačka, jejíž civilní jméno zní Dagmar Sobková, k tomu říká: „Roky jsem, mimo muzikály, zpívala repertoár v cizích jazycích a vždy jsem věděla, že až budu jednou natáčet album, budu na něm chtít vyjádřit své momentální hudební rozpoložení v rodném jazyce. Tušila jsem, že to bude úkol poměrně nelehký, vzhledem k tomu, jaká muzika se mi líbí, ale díky šikovnosti textařů se podařilo naplnit moje představy. Všechny texty na albu mě oslovují, ale za svou osobní zpověď považuji speciálně text k písni Přísahám, který napsala Ester Brožová. Písničku jsem věnovala své dceři Žofii. Text přímo na tělo mi taky napsali autoři Jan Vávra a Jana Infeldová z kapely Jananas k písní VIP, o kterou se postarali autorsky i po stránce hudební.”

Na začátku hudební cesty před mnoha lety měla Dasha dvě možnosti: vydat ihned album u nadnárodní nahrávací společnosti s minimálním vlivem na to, jak bude vypadat, a stát se tak vlastně určitým produktem. Nebo se vydat delší cestou a postupně se dopracovat ke svým představám. Aby se vzniku alba mohla intenzivně věnovat, potřebovala čas, jehož se jí však dlouho nedostávalo v takové míře, jaká je pro realizaci nahrávek potřeba. Stalo se tak konečně až letos.

Dnes je Dasha je velmi obsazovanou a úspěšnou muzikálovou zpěvačkou, dokonce i držitelkou prestižní ceny Thálie, jež vystupovala v řadě míst doma i v zahraničí, ponejvíce to bylo ve společnosti Karla Gotta.

Výrazným charakterem sólového alba Konečně je skvělý zvuk, který je výsledkem velkorysého způsobu nahrávání. Zásadní prostor dostaly "živé" nástroje, ale i studiová práce všech participujících. Mezi hudebníky nechybí například David Solař (klavír a programování), Tomáš Brožek a Ondřej Sluka (bicí), Martin Lehký (basa), Peter Binder (kytary), Camilo Caller (perkuse), Epoque Quartet, dechová sekce a další. Jednotlivé finální mixy potom provedli Petr Kaláb, Steve Walsh, Daniel Hádl a Dušan Lippert.

O zajímavou grafickou stránku bookletu alba se postaral mezinárodně uznávaný grafik Pavel Fuksa, který speciálně upravil titulní fotografii Dashy od Romana Dietricha do nápadité koláže. Výsledkem je opravdu povedené popové album - Konečně!

Supraphon vydává album Konečně v pátek 27. října na CD, ale i v digitálních formátech MP3, FLAC a HI-RES.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám