Hlavní obsah

Na střední Moravu přiletěli první čápi i první vlaštovka

Novinky, Jiří Šafránek

Konec března je dobou, kdy k nám přilétají první čápi bílí. Nejprve přilétají starší zkušení samci, kteří již dobře znají cestu z Afriky. Ihned po příletu obsazují svá loňská hnízda a čekají na přílet paní čápové.

Foto: Jiří Šafránek

První čápi již obsazují svoje hnízda.

Článek

První čtyři čápi se letos objevili 27. března nad obcí Dlouhá Loučka na Olomoucku. Loni to bylo o den dříve, 26. března, a shodou okolností také v obci Dlouhá Loučka. Již 28. března pozorovali ornitologové skupinu pěti čápů přímo nad Olomoucí a týž den dokonce 11 čápů bílých v obci Záhlinice na Kroměřížsku.

Ve čtvrtek 29. března byl zaznamenán výskyt pěti čápů v Tovačově na Přerovsku a po jednom v Sobotíně na Šumperku a v Malenovicích na Zlínsku. Během následujících dní se postupně objeví čápi bílí i v dalších obcích a začnou se připravovat k zahnízdění.

Ve středu 28. března byla ornitology pozorována v Záhlinicích na Kroměřížsku dokonce již první vlaštovka obecná. Jejich hlavní přílet teprve začne, ale její přítomnost je důkazem, že jaro přichází nezadržitelně i k nám.

Pokud i vy někde uvidíte svého prvního letošního čápa bílého nebo vlaštovku, tak jejich pozorování můžete zaznamenat na stránkách mezinárodního projektu Jaro ožívá: www.springalive.net. Naleznete tam i spoustu zajímavých informací a to nejen o čápech a vlaštovkách. Každá zúčastněná země má svoji národní jazykovou verzi, kde lze na příslušných mapách a v tabulkách vidět jak postupně přilétají vybraní tažní ptáci do Evropy.

Do projektu Jaro ožívá se již zapojily i stovky škol z celé Evropy. Pro jejich učitele jsou připraveny doplňkové výukové materiály včetně pracovních listů a konkrétních návodů na zpestření výuky. Připojit se mohou stále i další školy a společně s žáky ostatních evropských zemí spoluvytvářet projekt Jaro ožívá.

Reklama

Výběr článků

Načítám