Hlavní obsah

Na start tálínského duatlonu se v sobotu postaví děti i dospělí

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okolo sto padesáti účastníků očekávají v sobotu 12. května organizátoři na startu tradičního duatlonu v Tálíně na Písecku. Otevřený závod, jehož hlavním partnerem je v rámci programu Oranžového roku Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ, bude současně krajským mistrovstvím dětí.

Foto: Archiv

Tálín je obcí duatlonu a triatlonu zaslíbenou. Tálínský duatlon 2017.

Článek

Závodníci obou kategorií poběží rovněž o body do Jihočeského poháru i Tálínského poháru. Jedná se o soutěž otevřenou široké veřejnosti. Na start se tak po předchozí registraci může vedle aktivních sportovců postavit v podstatě „kdokoli“. „Závodit může každý, kdo splní podmínky Jihočeského poháru,“ uvedl Jaroslav Hronek z pořádajícího Triatlon Teamu Tálín.

Dětský závod odstartuje v deset hodin, hlavní závod o dvě hodiny později. Dospělé čeká 1,9 kilometru běhu, následně 12 kilometrů na kole a pak běh dlouhý 3,8 kilometru. Traťové úseky dětí jsou kratší podle věku a pravidel Junior cupu.

„Hlavním smyslem závodů nejsou jen špičkové výkony, ale především snaha spojit dohromady co nejvíce lidí se zájmem o sport, ať jde o registrované, či zcela rekreační sportovce. Své místo zde proto mají všechny věkové kategorie,“ konstatovala starostka Tálína Jana Študentová.

Tálín je obcí sportu, především pak duatlonu a triatlonu, zaslíbenou. Fungují zde dva úzce spolupracující sportovní kluby zaměřené na triatlon, duatlon, tedy na plavání, atletiku a cyklistiku. Nezaostávají ani dobrovolní hasiči. Akcí různého druhu a rozsahu se i díky pravidelné podpoře temelínské elektrárny uskuteční v Tálíně ročně zhruba tři desítky.

„Pro duatlon a triatlon máme skvělé podmínky, rybník na plavání a nádherné lesy na běh a kolo. Další výhodou je pravidelná podpora našich aktivit ze strany Jaderné elektrárny Temelín, což nám umožňuje pořádat na velmi slušné úrovni celou řadu nejen sportovních, ale i kulturních a společenských akcí,“ zdůraznila starostka.

V oblasti sportu letos Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ finančně podpořila v rámci projektu Oranžový rok 2018 vedle již zmíněného tálínského duatlonu také MTB víkend Kukle, ČEZ Triatlon Tálín 2018 a Tálínskou desítku. „Tato podpora nám umožňuje zajištění vysoké úrovně závodů pro děti, dospělé i handicapované sportovce,“ dodala Študentová.

Tálín je za svou činnost často oceňován. V soutěži „Vesnice roku“ obec například v roce 2010 získala „Modrou stuhu“ za společenský život, což lze vzhledem k velikosti obce s necelými dvěma sty obyvateli považovat za velice významné ocenění. O dva roky později Tálín vybojoval „Bílou stuhu“ za práci s mládeží a „Cenu hejtmana Jihočeského kraje“ v kategorii „Zelená obec“ za provedené komplexní úpravy tálínské návsi. V roce 2013 na konto obce přibylo „Čestné uznání za úspěšnou revitalizaci návesní požární nádrže“ a v roce 2014 „Čestné uznání za podporu sportovní činnosti Sboru dobrovolných hasičů“.

Reklama

Výběr článků

Načítám