Hlavní obsah

Na Slovácku vystupují možná nejstarší mažoretky

Novinky, František Zemek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovácku vystupují mažoretky, jejichž společný věk činí více než 700 let.

Foto: František Zemek

Členky souboru EMČA mají společně víc než 700 let a jak je vidět, není to na nich znát.

Článek

Mažoretky EMČA se poprvé představily publiku v září roku 2007. Tehdy šlo o společné recesistické představení pro domov důchodců.

Třináct "tetek" pod vedením choreografky Slávky Garžíkové z Uherského Brodu si nacvičilo jednu pětiminutovou taneční variaci a v jednoduchých dresech vystoupilo pro zábavu, z plezíru, při otevírání charitního domu ve Vlčnově.

Dnes po překonání batolecího věku souboru mají mažoretky za sebou takřka stovku vystoupení po Slovácku i republice - a také několik zahraničních cest. Naposledy do Polska, na evropskou přehlídku mažoretek 2010. Tam po počátečním šoku obecenstva nakonec sklidily bouřlivý a spontální aplauz.

Jejich dnes asi dvacetiminutová taneční vložka se stává nedílnou součástí každé významější slovácké kulturní akce a diář mají zaplněný na dlouhou dobu dopředu.

Můžu jen potvrdit existenci závistlivých kradmých pohledů jejich mladších kolegyň, ať už vystupují před nimi, nebo po nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám