Hlavní obsah

Na Slezské Hartě se o víkendu utká přes šest desítek týmů na dračích lodích

Novinky, Táňa Arťušenková

Největší závod dračích lodí v Moravskoslezském kraji se koná o víkendu na přehradě Slezská Harta už po páté. Do letošního ročníku se přihlásilo rekordních 62 týmů. Ve dnech 24. až 26. srpna se tak zaplní přístaviště a pláž v Leskovci nad Moravicí stovkami účastníků Festivalu dračích lodí.

Foto: Archiv Torrsen sports

Dračí lodě jsou dlouhé 12,5 metru a zdobí je dračí hlava a ocas.

Článek

Tréninky posádek začnou v pátek 24. srpna od 14 hodin. Hlavní závody odstartují v sobotu 25. srpna, kdy je na programu sprint na 200 metrů. V neděli 26. srpna se pak závodí na trati 1 000 metrů.

Právě zde se nejvíce projeví kvality, fyzické předpoklady a zejména souhra týmů. Vybrané posádky z členských obcí svazku Mikroregionu Slezská Harta se utkají O pohár Mikroregionu Slezská Harta. Ostatní budou usilovat o pohár Moravskoslezského kraje – zbytek světa.

„Letošní ročník nečekají jen perfektní sportovní výkony, ale také zajímavé recesistické kostýmy, které z akce dělají skvělou víkendovou zábavu. Dokladem jsou názvy posádek. Letos se bude fandit například týmu s názvem Hanácké šíp, Fajni chlopi z Opavy nebo Frajeři a frajerky z Bílčic. To, že je akce určena i pro amatéry a nesportovce, jen zvyšuje její popularitu. Kdo by si totiž nechtěl alespoň jednou v životě vyzkoušet, jaké to je, sedět po boku dalších devatenácti veslařů, rozproudit adrenalin v krvi a vybičovat se k heroickému výkonu,“ uvedl předseda Mikroregionu Slezská Harta Libor Unverdorben.

Dračí lodě dlouhé 12,5 metru totiž pojmou dvacet pádlujících. Na konečných dvaadvacet členů posádky je doplňuje kormidelník na zádi a bubeník na vysoké stolici vpředu, který údery do koženého bubnu udává rytmus pádlování.

Organizátoři festivalu připravili bohatý doprovodný a kulturní program, aby si na své přišli všichni návštěvníci, včetně těch nejmenších. Nechybí páteční letní kino. Po skončení promítání vystoupí Ivan Mládek se svou šou.

V sobotu se konají spanilé jízdy dračích lodí pro děti, večer pak koncert Kristíny a Marcela Woodmana. Zájemci si od 9 do 14 hodin prohlédnou hráz vodního díla Slezská Harta, v nabídce jsou vyhlídkové lety i paddleboarding, jízdy na koních a také soutěže pro děti a dospělé.

Reklama

Výběr článků

Načítám