Hlavní obsah

Na sever Moravy přiletěli první čápi

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přelom března a dubna je dobou, kdy k nám přilétají první čápi bílí. Nejprve přilétají starší zkušení samci, kteří již dobře znají cestu z Afriky. Ihned po příletu obsazují svá loňská hnízda a čekají na přílet paní čápové.

Foto: Jiří Šafránek

První čápi již obsazují hnízda.

Článek

První čáp bílý se letos objevil v Moravskoslezském kraji již 28. března na hnízdě v Hladkých Životicích u železniční trati. Loni byli první dva pozorováni až 4. dubna v Ostravě-Porubě. Druhý letošní byl pozorován ornitology 29. března u obce Rýmařov na Bruntálsku. Další se usadil na hnízdě v Jablůnkově a to 2. dubna. Týž den byl pozorován i čáp v Arnolticích. Během následujících dní se postupně objeví čápi bílí i v dalších obcích a začnou se připravovat k zahnízdění.

Překvapením pro ornitology je, že ve Slezsku zatím nebyla pozorována žádná vlaštovka. Loni se první objevily již 21. a 24. března na Bruntálsku a v Poodří.

Pokud i vy někde uvidíte svého prvního letošního čápa bílého nebo vlaštovku, tak jejich pozorování můžete zaznamenat na stránkách mezinárodního projektu Jaro ožívá: www.springalive.net. Naleznete tam i spoustu zajímavých informací a to nejen o čápech a vlaštovkách. Každá zúčastněná země má svoji národní jazykovou verzi, kde lze na příslušných mapách a v tabulkách vidět jak postupně přilétají vybraní tažní ptáci do Evropy.

Do projektu Jaro ožívá se již zapojily i stovky škol z celé Evropy. Pro jejich učitele jsou připraveny doplňkové výukové materiály včetně pracovních listů a konkrétních návodů na zpestření výuky. Připojit se mohou stále i další školy a společně s žáky ostatních evropských zemí spoluvytvářet projekt Jaro ožívá.

Reklama

Výběr článků

Načítám