Hlavní obsah

Na plážové ragby na Císařské louce v Praze pršelo

Novinky, Petr Skála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dešť, chladné počasí a bláto provázely poslední červencový víkend více než 320 hráčů i hráček, kteří se zúčastnili 10. ročníku turnaje v plážovém ragby. Ragby na písku se hrálo na dvou hříštích na Císařské louce, kde se hovořilo česky, slovensky, německy a francouzsky, neboť zde hráli i cizinci.

Foto: Petr Skála

Děvčata z Moravy hrající pod názvem Brněnské žlůvy se takto probojovávala na polovinu hřiště, kterou hájily hráčky z Berlína velmi urputně

Článek

Jubilejní desátý ročník přilákal na turnaj 32 týmů, které bojovaly ve třech kategoriích.

"Muži a ženy odehráli turnaj v kontaktním ragby, při kterém se dodržují pravidla ragby na trávě, jen s tím rozdílem, že se nesmí na písku kopat. Pro smíšenou kategorii bylo připraveno také dotykové ragby tzv. touch ragby, při kterém se útočící protihráči neskládají, ale jen zastavují dotykem rukou od pasů dolů. Program  turnaje jsme poprvé rozdělili do dvou dnů, které nám bohužel propršely, ale snad to byla jediná vada na kráse," líčil turnajové dění organizátor Antonín Brabec.

Mezi diváky boje na písku sledovaly i významné osobnosti českého ragby. "Tohle je skvělý způsob, jak propagovat hru se šišatým míčem. Bylo skvělé, že se na turnaj přihlásili i sportovci, kteří ragby na trávě nikdy předtím nehráli, ale chtěli si jen zahrát hru, kterou neznali. Věřím, že přitom  poznali, že hra se šiškou má své kouzlo a až 9. září zahájí ragbyové MS, budou i oni televizními diváky, kteří letos nejsledovanější sportovní akci na světě budou pozorně sledovat," prohlásil bývalý reprezentant, trenér, předseda České rugbyové unie a člen různých komisí v mezinárodní ragbyové federaci FIRA-AER Eduard Krützner starší.  

"Bereme turnaj jako přípravu na podzimní soutěže. Proto jsme hráčky, které jsou republikovými mistryněmi 2011 v sedmičkách, rozdělili do tří týmů," řekl k početnému zastoupení žen z RK Petrovice na turnaji jejich trenér Pavel Hodan. 

Během dvou dnů bylo u Vltavy odehráno celkem 48 utkání. Vítězem v kategorii mužů se stal tým Romantics (Německo) před muži RK Petrovice.

Z ženských týmů si nejlépe vedly Němky z Berlína, které vyhrály ve finále 5:4 nad Moravankami startujícími pod názvem Brněnské žlůvy.

V soutěži smíšených týmů byl ve finále nejúspěšnější výběr Pirátů, který vyhrál nad týmem hrající pod názvem Nosorožci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám