Hlavní obsah

Na Olympijském festivalu v Ostravě je stále živo

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olympijský festival Ostrava 2018 navštěvuje stále více lidí. Do úterý 13. února navštívilo Ostravar Arénu 13 320 lidí, Korejskou vesničku na Masarykově náměstí přes 1750 návštěvníků. Ve středisku Ski Bílá se o víkendu objevilo přes 4000 lidí. Dohromady téměř dvacet tisíc zájemců.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 14.2.2018 Olympijský festival Ostrava 2018. Sledge hokejový duel mezi HC Sledge Studénka( žlutí) a SHK Lapp Zlín( oranžovo černí)

Článek

Olympijský festival ovšem není o počtu návštěvníků, ale o možnosti lidí se setkat a také si vyzkoušet, vidět, zažít různé sporty, které se setkaly na jednom místě. 

„Jsem nesmírně spokojený. Přišel jsem si to tady užít a jsem velmi rád a vážím si toho, že naše děti si mohou ty sporty vyzkoušet a zažít téměř podobnou atmosféru jakou zažívají sportovci a diváci v dějišti olympiády. Je dobré, že si mohou dětí a mladí lidé vyzkoušet sporty, ke kterým se třeba nikdy nedostanou, což je fakt bezvadné,” řekl ve středu odpoledne na Olympijském festivalu Tomáš Kotyza, ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Středa 14. února byla na Olympijském festivalu ve znamení paralympijských sportů. Na hokejové ploše Škoda Auto pro diváky odehráli hokejisté exhibiční duel mezi HC Sledge Studénka a SHK Lapp Zlín. Podle informací od člena týmu SHK Lapp Zlín Zdeňka Hábla se mnozí hráči z obou družstev připravují na paralympiádu v Pchjongčchangu. Intenzivní tréninky mají reprezentanti o víkendech. V České republice je osm sledge hokejových družstev, z nichž nejlepší je SHL Lapp Zlín, který čtyři roky po sobě vyhrál sledge ligu.

Na volném prostoru, v oválu hokejové haly, se připravovaly k ukázkovému tréninku dívky provozující bojový sport taekwondo - trenéři právě ukazovali zájemcům z řad návštěvníků základy tohoto sportu. 

V areálu okolo Ostravar Arény čelí trenéři návalu zájemců vyzkoušet si na trenažéru jízdu na saních. „Z trojice našich disciplín jsou nejrychlejší saně, pak skeleton. Nejpomalejší jsou boby, ale ve všech případech závodníci jezdí více než stokilometrovou rychlostí. O sáňkařský sport mají velký zájem děti ze škol. Odpoledne přicházejí rodiče s dětmi a základy pohybu na saních si také vyzkouší. Denně se zde vystřídá tak 500 až 600 zájemců,” řekl Jiří Pělucha, trenér a činovník sáňkařského oddílu z TJ Baníku Ostrava. 

„Je škoda, že nám sáňkařská dráha ve Starých Hamrech na Samčance tzv. odešla. V současných podmínkách je přírodní dráha neudržitelná a na stavbu umělé sáňkařské dráhy se prozatím nepomýšlí,” dodal Jiří Pělucha.

Skoky na lyžích jsou slavný sport. Právě v Moravskoslezském kraji, ve Frenštátě pod Radhoštěm, se narodil Jiří Raška. Trénoval, závodil a Českou republiku reprezentoval na olympiádě v Grenoblu, kde v roce 1968 získal první československou zlatou medaili. V areálu Olympijského festivalu si ve středu skoky na lyžích vyzkoušely děti všech věkových kategorií (včetně děvčat).

Ve stánku Českých drah návštěvníci vyjížděli na handbiku kilometry pro dobrou věc. Každý, kdo ujede na tomto kole s ručním pohonem jeden kilometr, přispívá 10 korunami pro nadaci Černí koně - ta za vyjeté peníze připraví další stroj pro handicapovaného sportovce.

Na lyžařské běžecké dráze připravili organizátoři rodinný štafetový běh dvojic. Štafetové týmy poskládali i příchozí návštěvníci. V permanenci byla rovněž biatlonová střelnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám