Hlavní obsah

Na některé plzeňské zastupitele čekali před radnicí dvojníci

Novinky, Václav Rais

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 25. října ráno prostor před plzeňskou radnicí obsadila skupina umělců z plzeňského facebookového hnutí UMĚNÍ JE OBRANA. Navlékli si škrabošky místních politiků a snažili se konfrontovat své živé dvojníky.

Foto: Václav Rais

Roman Jurečko dostává letáček

Článek

Před pravidelným jednáním zastupitelstva tak čekalo na politiky (ne)milé překvapení. Mnoho zastupitelů zrychlilo krok, někteří se naopak na chvíli zastavili.

Herci k procházejícím zastupitelům natahovali ruce a se slovy: "Za přímou demokracii!" se jim snažili vnutit pozvánku na petici za vypsání referenda ohledně stavby OC Corso a rozšiřování Tesca. Většina politiků si letáček vzala a pokračovala dál. Ti, kteří si letáček vzít odmítli, však nevyvázli. Umělci s masky politiků na ně volali: "Tak nám dejte aspoň úplatek, to my máme rádi!" nebo "Tak jakou budovu zboříme kvůli obchoďákum příště? Co třeba tu velkou na Náměstí?"

Umělcům se nepodařilo zastihnout své "dvojníky" primátora Martina Baxu, ani jeho náměstka Petra Runda (oba z ODS). Zato se jim podařilo přivítat Romana Jurečka (ODS), šéfa představenstava teplárny. Jeho představitel z řad herců byl vybaven cedulí s nápisem "Hráč v pozadí politiky" a pomocí marionety na vedení loutek tahal za špagáty u herců, představujících Baxu a Runda. Skutečný Jurečko si jen vzal letáček a odešel.

Celý incident neušel policii, která se umělců zeptala, zda by nemohli svou inscenaci ukončit, popř. přesunout ji mimo Náměstí. Ti to ale odmítli s tím, že jsou na veřejném prostranství. Policie se poté stáhla na protější chodník, fotografovala si herce, ale jinak už nezasahovala.

Plzeňské hnutí UMĚNÍ JE OBRANA, které akci zorganizovalo, bojuje uměleckými manifestacemi proti konzumu, bankám, fašismu apod. Pro více informací: http://www.facebook.com/UMENIJEOBRANA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám