Hlavní obsah

Na krásném rudém Sinaji aneb Až na vrcholky hor

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina rekreantů, cestujících k Rudému moři především za neskutečně barvitými krásami podvodního světa ani netuší, že další pastvu očím nabízí i okolní horské masivy, v nich ukryté svěží oázy a fascinující pohledy po vystoupání na strmé vrchy pohoří Sinaje.

Foto: Petr Hejna

hory nad oázou

Článek

V současné době je bezpečnostní riziko pouze poblíž hranice s Izraelem, takže výlety na jih od Taby je možno podniknout zcela bez obav.

Sinajský poloostrov zabírající plochu přes 61 000 km² tvoří klín pevniny zatnutý mezi Afriku a Asii a jeho vnitrozemí pokrývá rozsáhlá poušť. Geologicky je tato část Egypta považována za součást Afriky, z pohledu geografického pak je nahlížena jako asijská lokalita.

Sama hora Sinaj je mimořádnou svým odkazem na biblické texty, kdy zde právě mělo dojít k předání Božího desatera Mojžíšovi (odtud i název Mojžíšova hora). Za zmínku dozajista stojí, že toto místo je považováno za svaté místem kromě stoupenců židovské a křesťanské víry i pro islám. Z této hory měl vystoupit do nebe Mohamedův kůň Burak.

Na úpatí Mojžíšovy hory stojí komplex jednoho s nejstarších aktivních klášterů světa, kláštera sv. Kateřiny, který byl v polovině šestého století vybudován na popud císaře Justiniána v místech, kde již roku 330 nechala císařovna Helena vystavět kostel.

Klášterní sbírky obsahují kromě řecké i a ruských ikony též arabské mozaiky či díla evropských sochařů a malířů. Unikátem je knihovna, které konkuruje počtem svazků pouze vatikánská, druhá největší sbírku iluminovaných manuskriptů čítá zhruba 3500 kusů. Ze všech letovisek se na toto místo pořádají výlety - buď pouze ke klášteru, nebo spojené s nočním výšlapem na horu za účelem pozorování východu slunce.

Kdo však preferuje individuální turistiku, má možnost poznat kouzlo místních hor doslova z první ruky bez těsnění se v davu povětšinou rusky hovořících turistů. Například ideálním východiskem je Happy Life Village u Dahabu, odkud je to do první z oáz necelá hodinka pozvolné pěší chůze zcela nenáročným terénem.

První z oáz, a popravdě ta nejkrásnější, leží vpravo cesty zprvu širokým kaňonem, vinoucím se mezi skalami. Zde je dobré mít po roce nějakou tu egyptskou libru a směnit ji za čaj uvařený beduínem z bylin, sbíraných na Mojžíšově hoře.

Kdo pak hodlá pokořit i samé vrcholky hor a shlédnout odtud na moře i okolní horstvo, ten by měl pokračovat do jen o kousek vzdálenějšímu kousku zeleně v zužující se soutěsce, zakončené kamennou stěnou s pozvolna stékajícím praménkem vody.

Nad ním lze vystoupat na vrcholky masivu - nutná je pevná obuv a doporučit lze i rukavice. Organizovaní turisté jsou sem sice občas dopraveni auty, na čtyřkolkách či velbloudech, ale krátce se zde zastaví, aniž by měli možnost potoulat se okolím či cestou sledovat rozličnou pouštní vegetaci.

Další oáza v údolí pak je k nalezení nedaleko té první - dovede k ní cesta odbočující vlevo. Pozoruhodné barvy pohoří, kdy narudlou barvu protínají temně zelené žíly, jsou dány přítomností žuly, porfyru, ruly i pásy ztuhlé lávy.

VIDEO: Další oáza 

Komu se podaří letět nad Sinají za příznivého počasí, může obdivovat rozsáhlost pohoří a pouště z ptačí výšky, stejně jako cestou od nás Budapešť či Vídeň na krásném modrém (tedy tu barvu tam lze stěží dohledat) Dunaji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám