Hlavní obsah

Na koupališti v Ostravě-Porubě se plavalo přes kanál La Manche

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akce Ostrava plave přes kanál La Manche se vydařila pracovníkům Sportovního a rekreačního zařízení města Ostravy - SAREZA, s. r. o. v sobotu 26. července pod vedením Hany Ryšánkové.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava plave přes kanál La Manche 26.7.2014. Závod zahájili : zleva : Jan Dekický, ostravská zpěvačka Elis a Vladimír Polák.

Článek

Na největším letním koupališti v Ostravě-Porubě byly pro veřejnost připraveny tři plavecké dráhy, každá v délce 79 m. Přesně v devět hodin odstartovali první závodníci  akce Ostrava plave přes kanál La Manche na trať dlouhou téměř 34 km.

Jako první se do drah se postavil místostarosta Městského obvodu Ostrava-Poruba Jan Dekický, známá ostravská zpěvačka Elis a Vladimír Polák, herec Národního divadla Moravskoslezského. Tito tři dali impuls dalším plavcům, kteří se postupně registovali a postavili se na start náročného závodu.

Aby byl v Ostravě kanál La Manche zdolán, muselo se sejít 430 nadšenců, kteří by vzdálenost 79 m uplavali a také se snažit plavat co nejrychleji, aby byl překonán rekord prvního Československého plavce Františka Venclovského, který kanál La Manche zvládl na druhý pokus 30 července 1971 za 15 hodin a 26 minut. Podruhé kanál přeplaval ještě 30. srpna 1975.

Hodinu po startu závodu odplavalo 17 plavců. Zbývalo ještě uplavat 32 km a 469 m. Celý záměr projektu byl v tom, že se nadšenci hlásili dobrovolně a v průběhu akce.

K plavání veřejnost zvali moderátoři Martin Zbytovský a Kamil Kubjatko z firmy Spectro Production, kteří informovali na koupališti o stavu uplavaných kilometrů. Návštěvníci také mohli průběžné výsledky sledovat na LCD obrazovce přímo u vodní hladiny.

O akci přímo z koupaliště informovalo veřejnost  Radio Helax 937, mediální partner akce. Pro plavce a veřejnost měli redaktoři radia připravené soutěže, za které vítězové obdrželi upomínkové dárky.

Krásné počasí, příjemně chladná voda a teplý vzduch přesvědčily další zájemce, kteří se v průběhu akce stále registrovali. Ve 14:30 hodin již odplavalo 326 plavců mužů a žen věkových kategorií od 5 let výš.

Čím se blížil konec akce a kilometrů ubývalo, tím se řada plavců k registraci zvyšovala. Tak se stalo, že v 15:45 hodin se na start připravili závodníci čísla 428 a 429 a po nich do vody vklouzla jako poslední organizátorka celé akce Hana Ryšánková, tisková mluvčí Sportovního a rekreačního zařízení města Ostravy, s. r. o a po uplavání jejích 79 m byl závod ukončen.

Výsledek: Plavalo 430 dobrovolníků ve třech drahách, kteří všichni obdrželi upomínkové dárky, mezi nimiž byla volná vstupenka na celodenní pobyt na koupališti a vouchery na hry Zorball a X Laser Game. Plavci zdolali 33,970 km za 13 hodin 51 minut a 33 sekund. Čas Františka Venclovského z roku 1971 byl překonán.

Související témata:

Výběr článků

Načítám