Hlavní obsah

Na hradě Švihov se mohou návštěvníci dotknout pozadí zkamenělého mnicha

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švihov leží na rovinaté louce, takže jeho obranyschopnost zajišťovaly čtyři bašty, z nichž dvě se dochovaly, pás vnitřních hradeb a vodní příkop. Ačkoliv z původního vybavení se mnoho nedochovalo, po rozsáhlé rekonstrukci však dnes nabízí spoustu zajímavých prostor a vystavených exponátů.

Foto: Petr Hejna
Článek

Hrad nabízí dva prohlídkové okruhy - prvním z nich je trasa Hrad. Začíná u Červené bašty a přilehlého parkánu, v patře severního paláce jsou dochovány zbytky pozdně gotické výzdoby hradu (samotný Švihov patří mezi relativně mladší sídla, byl vybudován v letech 1480 - 1489).

K vidění je dále třeba ložnice hradní paní, kaple Panny Marie, nebo hodovní síň. V tanečním sále je od roku 1953 instalován ze zámku Dobrovice na Mladoboleslavsku importovaný nádherný renesanční strop s antickými motivy a vyobrazením lidských ctností. Nechybí ani návštěva hodovní síně a zbrojnice.

Druhý, neméně zajímavý okruh, pojmenovaný Kuchyně, pak kromě zmíněné černé kuchyně, nabízí hejtmanskou kancelář s knihovnou, hospodářské sklepy, gotický sál, fraucimor, strážnici, nebo venkovní parkány a vnitřní nádvoří. Poslední tři víkendy letních prázdnin patří i oblíbeným oživeným nočním prohlídkám tohoto malebného hradu na Úhlavě.  

Nyní se ještě zmiňme o jedné raritě - podle pověsti za starých časů žil na hradě mnich, který se namísto modliteb intenzivně věnoval své vášni, kteroužto bylo obžerství. Tento jeho chtíč byl tak silný, že ho nutil ukrádat jídlo v kuchyních, sklepech, spižírnách. Pán hradu, nemilosrdný Půta Švihovský, ho však přistihl při činu a nechal ho zazdít v hradní kapli.

Leč nenasytovo otylé tělo z hradní zdi vyčuhovalo pozadím, které léty zkamenělo. Traduje se, že kdo vsune prst mezi mnichovy půlky, splní se mu přání, či se na hrad opět vrátí. Půta však údajně zazdil obdobně i tři klevetné chůvy.

Další drobnou kuriozitou jsou třeba dětské malůvky na zdi v baště, průhled dobovým záchodem, zmíněný dovezený strop, který bylo nutno rozměrově upravit pro nové prostory, kožené boty - každá vážící čtyři kilogramy, postel s nebesy a větracím okénkem, nebo kovové oplatkovače na hostie v kuchyni. 

Ať tedy již zasunete prst do pozadí bezbožného mnicha, či na obdobné pověry nevěříte, hrad Švihov za opakovanou návštěvu stojí.

Reklama

Výběr článků

Načítám