Hlavní obsah

Na hradě Sovinci uzavřou sezónu šermíři i sokolníci

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrad Sovinec na Rýmařovsku uzavře pro letošek své brány návštěvníkům víkendem 25. a 26. října. Budou tady šermíři, kejklíři i sokolníci, jarmareční prodejci přijedou s originálními rukodělnými výrobky i dobrotami všeho druhu.

Foto: Kateřina Jarmarová

Šermíře a jejich obratné zápasy milují děti a neméně tak dospělí.

Článek

Hrad má za sebou skvělou sezónu, navštívilo jej zhruba pětapadesát tisíc návštěvníků a další sem zamíří o víkendu. Na pohádková představení pro celou rodinu nazvaná Hofmistrova závěť. Skupina historického šermu Taurus přijíždí s groteskami Hlad a Přepadení. Děti i dospělé potěší profesionální jihočeské divadlo Já to jsem i Víťa Marčík junior, který s Teátrem zahraje Eliščiny pohádky.

„Návštěvníky čeká skutečně pestrý program, hradní expozice budou ozvláštněny scénkami během prohlídky. Ovšem vzhledem k tomu, že jsme v podhůří Jeseníků a počasí zde bývá neúprosné, bude vzácné už to, že letos hrad zřejmě nebudeme zamykat v kulisách prvního sněhu,“ řekla Hana Garncarzová, ředitelka Muzea Bruntál, které hrad Sovinec spravuje.

Studené nosy a prokřehlé prsty rukou zažene na nádvořích horká medovina, svařené víno či bylinkový čaj. Bát se chladu či deště není třeba. K zakousnutí budou dobroty z grilu a jarmarečníci návštěvníky nenechají jen tak projít kolem svých stánků s originálními rukodělnými výrobky. A nebyl by to hrad Sovinec, kdyby tady chyběli sokolníci. Můžete sledovat dravce hezky zblízka, usazené na bytelných bidlech, i při lovu či příletu na ruku sokolníka.

Od jara do zimy běží o víkendech na Sovinci akce pořádané ve spolupráci se sdružením Dědictví. „Velikánský zájem byl letos o tradiční akci Za čest krále, která je zaměřena na historii třicetileté války. Návštěvníci milují šermířská klání i kdejaké taškařice, večerní ohňovou show, netradiční prohlídky hradu. Velký ohlas měla akce „Barrandov na Sovinci“, kdy si návštěvníci mohli vyzkoušet originální kostýmy z filmových ateliérů a vyfotit se v nich,“ potvrdila kastelánka Kateřina Jarmarová.

Hrad bude přístupný v sobotu i neděli od 9:15 do 17:50 hod. Netradiční prohlídky hradních zákoutí budou co dvacet minut, ale hrad si můžete projít i sami, stejně jako vystoupat na vyhlídku na hradní věži. Pohled do podzimní krajiny je odtud náramný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám