Hlavní obsah

Na hrad Svojanov míří vojáci

Novinky, Květa Korbářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svojanov - historické sídlo se o víkendu přenese o několik století zpátky. Na programu je tentokrát třicetiletá válka. Jak už bývá zvykem, návštěvníci hradu budou u toho.

Foto: Květa Korbářová

Na hradě Svojanov se o víkendu odehrají události z třicetileté války.

Článek

Kdo chce na vlastní oči vidět, jak to na hradě vypadalo v době největšího válečného konfliktu v historii všech dob, pak by si měl naplánovat výlet právě na Svojanov. I toto místo se totiž zapsalo do dějin třicetileté války. Tou dobou táhly i Svojanovskem různé bandy. Tlupy vojáků plenily kraj, vraždily nevinné, rabovaly. Podle neověřených záznamů byl dobývaný rovněž hrad.

Akce nazvaná Třicetiletá válka na Svojanově přiblíží lidem nejen hospodské potyčky mezi vojáky, vystoupení šermířů, ale nabídne i bitvu. Každý rok je scénář dobývání hradu jiný. Vloni se na hradě odehrála selská rebélie. Budou letos hrad dobývat Švédové? To se dozvědí návštěvníci hradu už 20. a 21. srpna. Všichni budou mít jedinečné zážitky. Bojovému dění budou moci přihlížet ze všech stran. Zajímavostí je, že se bitvy účastní desítky vojáků, tedy několik spolků účinkujících.

Návštěvníci nepřijdou ani o komentované prohlídky památky. K dispozici je zámecký okruh, kde se seznámí s tím, jak se na hradě žilo v 19. století. V části o historii hradu si mohou prohlédnout i unikátní pozlacenou repliku pohřební koruny Přemysla Otakara II. Přístupný bude samozřejmě i středověký okruh, tedy prohlídka nejstarších částí hradu ze 13. století s pověstmi, kterými je hrad opředený. Lidé nahlédnou také do mučírny a do domu zbrojnošů.

Hrad Svojanov je otevřený každý den, a to od 9 do 18 hodin. Nejinak tomu bude i o víkendu 20. a 21. srpna. Nebude chybět ani tržiště, kde se budou prezentovat řemeslníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám