Hlavní obsah

Na Hartenbergu se ujme vlády keltský bůh ohně Belen

Novinky, Pavel Reichard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hradě Hartenbergu se letos tradičního pálení čarodějnic nedočkáte. Ve čtvrtek 30. dubna od půl šesté večer tu však proběhne oslava s kořeny mnohem staršími – keltský svátek začátku léta Beltaine.

Foto: Pavel Reichard

Příběhy z doby Keltů předvede spolek historického šermu a tance Valkenava ze Sokolova.

Článek

„Pálení čarodějnic jsme připravovali po několik let a myslíme si, že přišel čas na změnu. Vrátili jsme se proto ke kořenům této tradice a rozhodli se uspořádat oslavy původního svátku, kterému Keltové říkají Beltaine,“ vysvětlila organizátorka akce Martina Vavřínová.

Na hrad nedaleko od Sokolova tak zamíří především ti, kteří chtějí zažít jinou podobu posledního dubnového večera. „Akce je určena dětem i dospělým, všem, kteří se chtějí bavit a možná poznat něco nového,“ dodala Martina Vavřínová.

Svátek Beltaine je oslavou začátku léta, který naši předkové slavili již před více než dvěma tisíci lety. Vládu nad světem přebírá bůh ohně Belen a začíná tím veselejší polovina roku.

„Hlavními znaky Beltainu jsou oheň, který má zahnat temnotu a očistit od nemocí i špatných myšlenek a zábava, radost z nadcházející světlé poloviny roku,“ přiblížila organizátorka akce.

„Proto i na Hartenebrgu bude především veselo. K tomu pomůže hudba kapely Corchen z Kladrub, která zahraje keltskou hudbu, vystoupení spolku Valkenava ze Sokolova, který předvede příběhy keltských bohů a hrdinů a přiblíží život a mytologii Keltů. Připraveny jsou i beltainové zvyky a rituály, zatancujeme si, pobavíme se. Samozřejmě bude možné prohlédnout si hrad a unikátní expozice, která tu bude připravena. Začínáme v 17.30 hodin a vstupné je čistě dobrovolné na podporu účinkujících a opravy hradu,” informovala Martina Vavřínová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám