Hlavní obsah

Na finalistky Miss Junior se chystá dietolog

Novinky, Kateřina Hamr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámeckou sýpku v Blansku přijede ve středu RNDr. Pavel Suchánek, aby dívky zvážil, přeměřil jejich tělesné míry a vyhodnotil jídelníčky, které dívky pět šest týdnů poslaly vedení soutěže. Jeho úkolem bude dívky varovat před chybami, které se dopouštějí ve svém stravování i pohybovém režimu.

Článek

A jak zhodnotil RNDr. Pavel Suchánek zaslané jídelníčky?

„Jídelníčky většiny dívek obsahují nadbytečné množství sladkostí, pečiva a sladkého pečiva. Často se setkáváme s nedostatečnými dopoledními a odpoledními svačinami a dochází tak k nevyváženému poměru základních živin. Některé dívky velmi často nesnídají ani nevečeří, nebo jsou jejich porce velmi malé a svým složením neodpovídají zásadám správné stravy. Z toho vyplývá, že bohužel u více než poloviny dívek díky nevhodnému a nepravidelnému způsobu stravování dochází k hladovění. Také se stává, že podceňují pravidelný pitný režim a často sáhnou po slazených nápojích.“

RNDr. Pavel Suchánek pracuje jako výzkumný pracovník se zaměřením na vliv výživy a pohybové aktivity na hladinu cholesterolu v krvi a dalších rizikových faktorů onemocnění srdce a cév v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze. Miss Junior si spolupráce s ním velmi cení, neboť se řadí k předním odborníkům na výživu v České republice.

„O soutěžích miss a nejen u nich, ale i v některých sportovních odvětvích, můžeme často slyšet, že podobné soutěže podporují nezdravý životní styl, protože snaha o co nejestetičtější postavu pak má vliv na výskyt stravovacích poruch jako jsou bulimie nebo anorexie," uvedl RNDr. Suchánek.

"Mým úkolem bude finalistkám vysvětlit, co to jsou zdravé stravovací návyky, zdravější stravování a které pohybové aktivity udržují a podporují hezčí postavu. Budeme mít s kolegyní s dívkami jak společnou přednášku, tak i osobní konzultace zaměřené právě na zmíněnou problematiku. Budeme dívkám vysvětlovat nejen jak se stravovat, aby si udržely postavu, ale jak se i stravovat, aby se vyhnuly civilizačním onemocněním - tedy nejen obezitě, ale i třeba diabetu 2. typu, vysoké hladině cholesterolu v krvi, nebo některým nádorovým onemocněním, což se jich může, ale nemusí, týkat v pozdějším věku. A právě složení stravy je v této problematice velmi důležité," řekl.

"Kromě povídání budeme i dívkám měřit tělesné složení, tedy zda mají dostatek svaloviny, dostatečné a ne příliš nízké množství tělesného tuku, množství tuku podkožního i uvnitř břišní dutiny, potřebné množství energie, které by měly za den zkonzumovat apod. Naměřené výsledky samozřejmě bez osobních dat zveřejníme, ab i veřejnost měla představu o kondici soutěžících. Dívkám budou také předány dvě knihy Fóra zdravé výživy, kterého jsem mimo jiné členem a tyto knihy shrnují informace o zdravé stravování dospívajících a dospělých. Doufáme, že dívky si je přečtou a nejen ony, ale i jejich rodiče a kamarádi aby i oni měli informace, co je zdravější životní styl,“ dodal RNDR. Suchánek.

Miss Junior je vskutku (nejen) soutěž krásy. Otevřeně se staví proti bulimii a anorexii, a nepodporuje stále převažující trend vychrtlých modelek. Podle jednoho z hesel soutěže jen zdravá může být krásná. O výsledcích v oblasti správného stravování finalistek vás budeme informovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám