Hlavní obsah

Na Festivalu dřeva v Ostravě se činili sportovní dřevorubci

Novinky, Josef Zajíc

V rámci Festivalu dřeva v Ostravě se konal XV. ročník soutěže sportovních dřevorubců Czech Cup STIHL TIMBERSPORTS Ostrava 2019. Ve čtyřech disciplínách soutěžilo 16 závodníků. Vyhrál ten nejlepší - Martin Komárek.

Foto: Josef Zajíc

Soutěž Czech Cup Timbersports Ostrava 2019 sledovalo množství diváků v podhradí Slezskoostravského hradu

Článek

Festival dřeva se konal v Ostravě na Slezskooostravskéhm hradě, ve všech jeho prostorách a nádvořích. Na hlavním nádvoří bylo spoustu stánků, které kromě pochutin a dobrého pití různého charakterů byly stánky prezentující lesnické a dřevařské podniky Moravskoslezského kraje a širokého okolí. Na podiu se konaly koncerty cimbálové muziky Kubalovci, Václav Fajfr & acustino a Robert Křesťan & Druhá tráva.

"Pořádáme letos již XV. ročník . Od roku 2005 tento festival navštívilo více než 120 000 lidí. A to je dobré. Klíčové témata jsou především výchova dětí k dobrému vztahu k lesu, význam lesů a lesnictví, jeho rozvoj a propagace lesů. Diváci zde mohli vidět ukázky uměleckořemeslné zpracování dřeva a ukázky řemeslné techniky. Úspěšná byla prezentace středních škol v lesnických a dřevařských oborech. Jako i v minulých letech byly pro návštěvníky připraveny workshopy, ukázky lesnické techniky  a dravých ptáků. Každý návštěvník si něco vyzkoušel a něčemu se přiučil," řekl během festivalu Radovan Buček, ředitel produkce festivalu BUVI Promotion s.r.o.

Od 13,15 hodin se zaplnilo místo před podiem v podhradí. Začal XV. ročník soutěže profesionálních dřevařů  světoznáme série STIHL TIMBERSPORTS CZECH CUP Ostrava 2019.

Návštěvníky a závodníky přivítala náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje přes životní prostředí Jarmila Uvírová, ředitel Českých lesů Frýdek - Místek Tomáš Vrba, a zástupce Statutárního města Ostravy Martin Bednář.

Moderátor soutěže, která byla ukončena v 17,30 hodin, Karel Bilský představil hlavního rozhodčího Jana Brabce, rozhodčí Vlastimila Šťastného a Jiřího Hájka a v neposlední řadě také hlavního organizárora festivalu dřeva Ostrava 2019 Radovana Bučka.

K závodu se dle výsledků prezentovalo šestnáct nejlepších z České republiky. Ti bojovali ve čtyřech disciplínách STIHL Timbersports CZECH CUP Ostrava 14. září 2019 .

V závodech v každé disciplíně bojovali proti sobě vždy dva soutěžící. Všech šestnáct podávalo špičkové výsledky.  V první disciplíně Stock Saw - tedy řezání klasickou motorovou pilou, kdy závodník musí v nekratším čase uřezat dva kusy kmene v průměru 40 cm  jednou nahoru  a jednou směrem dolů. Zvítězil Martin Komárek  v čase 12,68 sekund.

Druhá dispiplína Standing Block Chop - přesekávání stojícího kmene - 30 cm - sekerou. Vyhrál Jan Holub v čase 20,96 sekund.

Třetí disciplínu Single Buck - řezání ruční pilou kmen v průměru 46 cm vyhrál za 13,50 sekund Martin Komárek. 

Čtvrtá displína Underhand Chop byla náročná a síly docházely. Přesekavání ležícího kmene - 32 cm- nejrychleji zvládl opět Martin Komárek a to za 24,22 sekun. Tím se stal celkovým vítězem:

Výsledky soutěže:

1. místo Martin Komárek - 63 bodů, celkový čas 1:11,58 minut, 2. místo Jan Holub - 52 bodů, 1:19,10, 3. místo Zdeňek Maťha - 52 - 1:27,36 bodů.

Po ukončení soutěží ještě Martin Komárek divákům předvedl sekání kmene ve výškách Spring Board a disciplínu řezání  s rychlou motorovou pilou Hot Saw.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám