Hlavní obsah

Na Buchlově byla nově zaklenuta hradní kaple

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kaple hradu Buchlova přišla již před několika staletími o své zaklenutí. Tento stav se pokusili v symbolické rovině změnit studenti Arcibiskupského gymnázia Kroměříž, kteří v sobotu 16. března zavítali na hrad.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

Mladí zájemci o historii se pustili do náročného úkolu - výstavby křížové klenby (modelu) v kapli hradu Buchlova, tu se jim podařilo zaklenout po dvouhodinovém úsilí. Bohužel po odstranění podpůrných částí se model klenby zřítil, měli tedy možnost poznat na vlastní kůži, jak to asi vypadalo při dobývání Buchlova vojsky Matyáše Korvína (uherského krále), kdy byla kaple silně poškozena a došlo k jejímu zrušení.

Vytvářeli také vitráže, které k prostoru gotické kaple neodmyslitelně patří. Vyzkoušeli si součásti rytířské zbroje, dobová měřidla i nádobí. Na závěr uskutečnili za odměnu procházku hradním parkánem, který si dosud mohlo prohlédnout jen nemnoho návštěvníků hradu.

To vše bylo možné uskutečnit díky projektu Památky nás baví, jehož prostřednictvím se na objektech ve správě Národního památkového ústavu mohou návštěvníci dotýkat novými způsoby historie. Všem návštěvníkům hradu Buchlova se podobná příležitost naskytne v rámci dětského dne 25. května.

Související témata:

Výběr článků

Načítám