Hlavní obsah

Na brněnský hrad Špilberk lze vstoupit jen jednou branou

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 17. července je pro veřejnost uzavřena vstupní brána do hradu nad Husovou ulicí. Důvodem je rekonstrukce vodojemů a severního přístavku. Na provoz hradu nebudou mít opravy prakticky žádný vliv a změnou pro návštěvníky bude jen omezení vstupu. Ten bude možný pouze branou nad Gorazdovou ulicí.

Foto: Muzeum města Brna

Plánek hradu

Článek

Výsledkem rekonstrukce bude nová expozice v lapidáriu, pohodlnější vstup do kasemat a moderní restaurátorské dílny.

Bývalé vodojemy tvoří dva obrovské prostory uvnitř východních hradeb, které na konci 19. a na začátku 20. století sloužily jako zásobárna pitné vody pro město. Nyní se v nich buduje dlouho plánovaná expozice kamenných artefaktů. Návštěvníci v něm uvidí sochy, náhrobky a cenné kamenné prvky ze zbouraných brněnských památek. Nová expozice ponese název Chrám kamene.

Do kasemat se bude po dobu oprav, které by měly trvat do října 2018, vstupovat z takzvaného malého nádvoří hradu.

Vybudování lapidária a odborného zázemí národní kulturní památky Špilberk přijde na téměř 93 miliónů korun. 90 procent pokryje dotace z fondů Evropské unie v rámci Integrovaného regionálního operačního programu, speciální cíl 3.1 - Zefektivnění, prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního a přírodního dědictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám