Hlavní obsah

Na besedu o slavných hercích první republiky a protektorátu zve Knihovna na Vinohradech

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Knihovna na Vinohradech v Praze pořádá ve středu 16. ledna večer s hercem, šansoniérem, filmovým historikem a nyní i spisovatelem Jiřím Bartoněm na téma Herci první republiky a protektorátu. Vedle profesní a životní peripetie mnohých herců může zaujmout i zasvěcenost protagonisty.

Foto: archiv autor

Herec, šansoniér a dnes i spisovatel Jiří Bartoň vystoupí na besedě v Knihovně na Vinohradech.

Článek

Inspirací k besedě byla nedávno vydaná Velká kniha herců první republiky a protektorátu, kterou připravil pro nakladatelství Petrklíč autorský tandem Jiří Bartoň a Robert Rohál. Publikace se totiž zabývá předtím nepříliš publikovanými skutečnostmi, ale snaží se jí pod povrch. Odhaluje některé osudové kroky, situace a tajemství, ale rozebírá také jejich dílo a postoje.

Vedle kapitol zabývajících se těmi nejznámějšími umělci Adinou Mandlovou, Lídou Baarovou, Hugo Haasem, Jiřinou Štěpničkovou, Rolfem Wankou, Věrou Ferbasovou, Hanou Vítovou, Karlem Hašlerem, Annou Letenskou a mnoha dalších se čtenář seznámí i s osudy Jarmily Bechyňové, Františka Vnoučka nebo Zdeny Kavkové.

Velká kniha herců první republiky a protektorátu není encyklopedií, ale ponorem zkoumajícím um, osobnost a charakter filmových herců v kontextu doby.

„Večer s Jiřím Bartoněm bude o jeho nové knize, o tehdejším filmovým hvězdám, obdivu k nim, ale vůbec o lásce k herectví, divadlu a filmu. Součástí besedy bude i výstava knih druhého spoluautora této knihy Roberta Rohála,” uvedla pracovnice knihovny Bohdana Vlková.

Beseda Herci první republiky a protektorátu začne v 18.30 hodin. Zájemci se mohou přihlásit také na e-mailové adrese: knihovna@knv.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám